Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nada za polarne medvede: Adaptacija koja bi mogla da ih spasi od izumiranja usled klimatskih promena?

Istraživači su na jugoistoku Grenlanda uočili populaciju polarnih medveda koja prkosi klimatskim promenama.

 Polarni medved_702236758.jpg Izvor: Shutterstock

USLED klimatskih promena i globalnog zagrevanja, led se bukvalno topi ispod šapa polarnih medveda. Кako se zaleđene površine konstantno smanjuju, ove životinje moraju da pređu sve veće razdaljine da bi našle hranu - i pri tom izgube veći deo svoje težine. Međutim, ako bez hrane ostanu duže od 180 dana, onda je njihov opstanak ugrožen.

Ali, izgleda da nije sve tako crno i da postoji nada - istraživački tim sa Univerziteta Vašington u Sijetlu sada je proučavao izolovanu populaciju polarnih medveda na jugoistoku Grenlanda i došao do zaključka da se razlikuje od ostalih, što je u ovom konkretnom slučaju dobra stvar. Naime, ispostavilo se da pripadnici ove populacije već duže vreme ne love na način svojstven njihovoj vrsti - na santama leda, već na krajevima glečera.

Drugim rečima, ovo im omogućava da budu u prednosti u odnosu na druge popoulacije, koje moraju da poste tokom dugih vremenskih intervala i da putuju na velike udaljenosti kako bi ulovili plen, usled nedostaka leda izazvanog klimatskim promenama. Shodno tome, medvedi iz jugoistočnih delova Grenlanda, ovakvom promenom u lovu i prilagođavanjem novonastaloj situaciji, imaju dovoljno hrane na raspolaganju tokom cele godine i na taj način njihov opstanak nije doveden u pitanje. 

Da li je ovo samo privremeno rešenje?

"Iz  istorijskih zapisa i usmenih predanja znamo da u ovoj oblasti ima medveda. Međutim, sve do sada nismo shvatili koliko su oni izuzetni", objašnjava Кristin Lejdre, ekolog sa Univerziteta u Vašingtonu i autor studije.

Međutim, upravo ovo stanište čini populaciju polarnih medveda tako posebnom. A adaptacije koje su uočene kod njih daju razlog za nadu, da će i druge populacije moći da prkose promenljivim klimatskim uslovima.

Lajdre upozorava: "Studija pokazuje kako neki polarni medvedi mogu da prežive klimatske promene." Međutim, ona smatra da ukoliko se nešto ne preduzme po pitanju klimatskih promena, da neće biti dovoljno glečera za sve i da će broj polarnih medveda na Arktiku do kraja ovog veka svejedno naglo opasti.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Science

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka