Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samo životinje sa jednog kontinenta nisu ugrožene 'večnim hemikalijama': Naučnici apeluju da se mora naći alternativa

Ove opasne hemikalije se mogu naći u telima gotovo svih životinja sem onih koje žive na Antarktiku.

 Životinje na Antarktiku_1494004097.jpg Izvor: Shutterstock

PFAS hemikalije se mogu naći gotovo svugde, u tonama proizvedene robe, ambalažama za hranu, peni za gašenje požara i teflonskim tiganjima. One se smatraju najteže razgradivim hemikalijama zbog čega se još nazivaju i "večnim", a njihovi tragovi su otkriven i u kapima kiše i zemljištu, zbog čega su veoma štetne za životnu sredinu. 

Kako bi istražili koliko je ona prisutna i da li su i životinje ugrožene, neprofitna organizacija Radna grupa za životnu sredinu je prikupila 125 recenziranih studija u kojima su testirane divlje životinje na PFAS u poslednjih pet godina. Zaključak je da ne postoji ni jedna grupa životinja sem onih koje žive na Antarktiku, a da u njima nisu otkriveni tragovi ovih štetnih materija. 

Međutim, kako njihov uticaj na zdravlje životinja još uvek nije proučavan, ne zna se koliku štetu mogu da im nanesu. Ono što jeste poznato je da one kod ljudi izazivaju određene vrste raka, bolesti štitne žlezde, smanjenu plodnost, kašnjenje u razvoju, oštećenja jetre, visok holesterol i slab imunitet. 

Kao rezultat toga, američka agencija za zaštitu životne sredine radi na uvođenju pravila koja će dovesti do smanjenja njihove upotrebe, a samim tim i prisustva u okolini. Nekoliko američkih proizvođača je već izbacilo iz upotrebe pojedine vrste ovih hemikalija, ipak kako postoji nekoliko hiljada njihovih varijanti koje su još uvek u upotrebi aktiviste i stručnjake još uvek očekuje duga borba. Zato oni ujedinjeni apeluju da se zamene alternativnim i manje štetnim supstancama.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka