Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tajpan, smeđa zmija, piton ... i studija sa zvucima: Do kakvog zaključka su naučnici došli?

Iako različite vrste reaguju različito na zvuke, ispostavilo se da čuju mnogo bolje nego što se mislilo.

 tajpan_1499182802.jpg Izvor: Shutterstock

LJUDI uglavnom smatraju da su zmije gluve zato što ne mogu da vide njihove uši. S druge strane, naučnici već dugo vremena znaju da one to nisu. Međutim, sve do skoro njihovo mišljenje je bilo da im je čulo sluha slabije razvijeno u odnosu na vid ili ukus. A kao primer uglavnom je navođena borova zmija, koja više reaguje na vizuelne stimulanse.

Danas se većina naučnika ne slaže sa ovom tvrdnjom, dok neki od njih sugerišu da je za opstanak većine zmija od presudne važnosti bio upravo sluh. Kako bi razrešili ovu dilemu, ispitali su kako 19 vrsta različitih vrsta reaguje na zvuke između 0 i 450 Hz.

Toksinolog Kristina Zdenek sa Univerziteta Kvinslend u Australiji, kao vodeći autor spomenute studije objašnjava da su korišćeni zvuci koji izazivaju vibracije preko tla, ali i druga dva koja su mogla da se detektuju samo kroz vazduh.

"To je značilo da smo bili u mogućnosti da testiramo obe vrste 'sluha' - taktilni sluh kroz zmijske trbušne ljuske i ona koji dopire kroz njihovo unutrašnje uho." rekla je ona.

Različite reakcije

Ispostavilo se da su različite vrste, različito i reagovale na zvuk koji se prenosio vazduhom, ali da su one iz istog roda regovale slično. Pa su se tako tajpani, smeđe zmije i smrtonosne guje uglavnom udaljavali od njega, dok je piton težio da se kreće ka njemu. Ovaj rezultat ne čudi ako se uzme u obzir da je Remzijev piton bio i najveća testirana zmija, koja sa svojih 2,7 m i 5 kg ima i najmanje neprijatelja u prirodi. One takođe love i relativno veći plen, dok su manje uglavno češće bile na meti drugih predatora.

"Tajpani moraju da brinu i o drugim grabežljivcima i da aktivno progone svoj plen, tako da su njihova čula izgleda mnogo osetljivija", objašnjava Zdenek. Drugim rečima, ovo prema njenom mišljenju implicira da je zvuk važan deo senzornog repertoara većine zmija.

Rezultati istraživanja su objavljeni u PLOS ONE.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka