Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako jedna vrsta, ma koliko mala, može da izmeni čitav ekosistem?

Da bi držale ptice grabljivice na odstojanju, ove četvoronožne kosačice grade svoj ekosistem.

 Voluharica Izvor: Shutterstock

KOŠENJE TRAVNJAKA oko kuća za mnoge ljude predstavlja redovnu zamornu obavezu, ali za Brantove voluharice to je pitanje života i smrti, pokazuju nova istraživanja. Ovi mali glodari nalaze se na pašnjacima Mongolije, Rusije i Kine, gde ih redovno primećuju kako podrezuju visoku travu u blizini otvora svojih jazbina kako bi mogli da posmatraju nebo u potrazi za grabljivcima kao što su svračci, njihovi glavni dušmani. 

Kada svračci lete unaokolo, Brantove voluharice zubima seku travu kojom su prošarana njihova zavičajna polja. Ali ovi glodari niti jedu ovu biljku, niti je unose u svoje jazbine, primetili su naučnici. U svrhu ogleda, naučnici su stavili mreže preko jazbina voluharica tako da svračci ne mogu da im se približe – i voluharice su prestale da seku travu.

Izgleda da se i svračci prilagođavaju: prema jednom istraživanju, počeli su da izbegavaju područja u kojima su voluharice pokosile njihov lovni pokrivač. Nalazi ovog istraživanja podsećaju kako jedna vrsta, ma koliko mala, može da izmeni čitav ekosistem. – ENI ROT

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka