Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedan od najmanjih kopnenih sisara na Zemlji ima neobičnu taktiku za preživljavanje - smanjuje mozak!

Etrurska rovčica, jedan od najmanjih kopnenih sisara na Zemlji, ne pada u zimski san. Ova rovčica koristi drugu taktiku.

 Etrurska rovčica Izvor: Shutterstock

Sezonski ciklusi upravljaju životom na zemlji, od određivanja vremena za sezonu parenja do uticaja na migracije i upravljanja fiziološkim stanjima kao što je hibernacija. Efekat takvih promenljivih uslova na ponašanje je dobro dokumentovan, ali njihov uticaj na mozak ostaje praktično nepoznat.

Zbog toga naučnici istražuju dugoročne sezonske promene u mozgu sisara, poznate kao Denelov efekat, kada životinje ispoljavaju promene u veličini tela i mozga kako bi se suprotstavile metaboličkim zahtevima zimskih uslova.

Za razliku od zimskih spavača, etrurska rovčicaSuncus etruscus – jedan od najmanjih sisara na Zemlji – mora predano da jede tokom cele godine da bi ostala u životu.

Kod ovog malog kopnenog sisara naučnici nailaze na velike sezonske varijacije u ćelijskoj strukturi i neuronskoj aktivnosti. Mozak ove životinje, a posebno njihov neokorteks, zimi se smanjuje.

U istraživanju Seasonal plasticity in the adult somatosensory cortex, naučnici su zabeležili da rovčice, koje su taktilni lovci, smanjuju deo svog mozga za 28 odsto. Širina sloja koji se smanjio, kao i broj neurona, ponovo su se povećali za 29, odnosno 42 odsto kada je ponovo nastupilo leto, kaže isto istraživanje.

Na taj način, ovi insektojedi, kada zimi nemaju dovoljno hrane, smanjuju deo svog mozga kako bi uštedele energiju.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka