Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo nisu obične ovce, one su stvar prestiža, a takmiče se i na izborima za mis: Portreti najskupljih ovaca na svetu

Ove ovce mogu da dostignu cenu i nekoliko desetina hiljada dolara. Vlasnici ih drže kao kućne ljubimce, ali i statusne simbole.

 Muškarac sa velikom belom ovcom Izvor: Silvan Čerkaui; PANOS PICTURES/REDUX

Ovce se obično uzgajaju zbog vune, a ponekad i zbog mesa. Ali u Senegalu, neke od ovih vrsta ovih životinja su veoma skupi kućni ljubimci - i čak se nadmeću na takmičenjima lepote.

Fotograf Silvan Čerkaui prvi put je saznao za stvorenja, poznata kao Ladoum ovce, dok je ležao u svom domu u Dakaru tokom ranog perioda pandemije kovida 19. Video je ovce na reklamama, uključujući i onu na kojoj je pisalo: "Kupite auto i daćemo vam ovcu!"

 Ladoumi ovce iz Senegala.jpg Izvor: Silvan Čerkaui  Ladoum.jpg Izvor: Silvan Čerkaui

Životinje u ovim reklamama bile su veličanstvene i velike, za razliku od manjih sivkasnih ovaca koje su uobičajene u Senegalu koje muslimansko stanovništvo često žrtvuje na Kurban-bajram.

Čerkaui je počeo više da istražuje o Ladoum ovcama, koje su nastale oko 1970-ih kao hibrid između mauritanske i malijske rase. Poznate po svom izgledu, visokom rastu, istaknutim njuškama i zakrivljenim rogovima, mogu težiti do 180 kilograma i biti visoke više od jednog metra. Ovce, koje uzgaja određeni broj uzgajivača, veoma su tražene: bogati Senegalci često plaćaju 10.000 dolara, a ponekad i znatno više, za jednu ovu životinju, a rekordi idu i do 80.000 dolara, kaže Čerkaui.

"Često kažem da su Ladoumi Roleks među ovcama: posedovanje Ladouma je luksuz i stvar prestiža", kaže.

 Ladoum najskuplje ovce na svetu iz Senegala Izvor: Silvan Čerkaui

Cena može da varira u zavisnosti od "veličine i težine ovce, oblika i simetrije rogova, zakrivljenosti njuške i veličine i simetrije testisa", dodaje. Ovnovi su često cenjeniji od ovaca, mada su, naravno, oba pola neophodna za uzgoj životinje, što se može da bude veoma unosan posao.

 Ladoum najskuplje ovce na svetu.jpg Izvor: Silvan Čerkaui  Ladoum najskuplje ovce na svetu2.jpg Izvor: Silvan Čerkaui

Mnogi vlasnici svoje ovce prijavljuju na takmičenja za lepotu, koja se svake godine emituju na senegalskoj televiziji. Pobednik dobija nagradu u hrani i gotovini — a njihove ovce postaju mnogo vrednije ako se odluče na prodaju.

"Kriterijumi lepote se razlikuju u zavisnosti od izgleda pobednika poslednjeg takmičenja."

Zaintrigiran fenomenom Ladoum, Čerkaui je snimio seriju portreta koji slave ove životinje i njihove vlasnike.

"Kada sam objasnio svoj izložbeni projekat ljudima i da ću njihove Ladoume staviti pod reflektore, bili su ponosni i osećali su se cenjeno", kaže.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka