Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici su možda upravo shvatili zašto delfini završe nasukani na obali - i ima veze sa demencijom

Autor Aleksandra Cvetić

Naučnici su otkrili da nasukani delfini imaju promene na mozgu, slične onim koje imaju ljudi oboleli od Alchajmera.

 Nasukani delfini_1585105732.jpg Izvor: Shutterstock

ISTRAŽIVAČI sa Univerziteta u Glazgovu proučavali su mozak nasukanih delfina koji su uginuli na obalama Škotske i tom prilikom došli do sazanja za koje se mislilo da je svojstveno samo ljudima. Naime, kod jednog kljunastog, jedanog belokljunog i jednog dugoperajnog delfina nađene su amiloidne naslage - karkateristično obeležje demencije. 

Alchajmerova bolest je oboljenje za koje se mislilo da pogađa isključivo ljude, a karakterišu je gubitak pamćenja, poremećaji u komunikaciji i nemogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Kod mnogih pacijenata dolazi i do povećanja broja glijalnih ćelija u centralnom nervnom sistemu, kao odgovor na oštećenje. Upravo ovakve promene su uočena i kod spomenutih životinja, što sugeriše da su i oni najverovatnije podložni ovoj degenerativnoj bolesti. 

Da li ovo objašnjava neobično ponašanje?

Decenijama unazad naučnici se pitaju zašto se neki od delfina zbune i završe nasukani u plitkim vodama, jer većina njih ovaj događaj ne preživi. Iako osnovni uzrok ovakvog ponašanja nije bio jasan, jedna od najpopularnijih teorija je bila ona po imenu "bolesni vođa". Prema kojoj, dominantna životinja u grupi razvija neurološko oboljenje i pogrešno usmerava svoju grupu u plitke vode. 

Zato su istraživači iz Škotske želeli da istraže bilo kakvu vezu između opasnog ponašanja i Alchajmerove bolesti, a prilika im se i pružila kada su na svojim obalama primetili grupu od 22 nasukane životinje. Analizom je utvrđeno da su kod većine uočljive naslage, ali da su kod troje otkriveni i drugi dokazi o spomenutoj bolesti.

Ipak, autori studije tvrde da oni na osnovu ovoga ne mogu da potvrde da li je neka od njih patila od kognitivnih deficita povezanih sa Alchajmerovom bolešću kod ljudi. Ukoliko jesu, onda se može reći da je to najverovatniji razlog zbog kog se vođe grupe zbune i odvedu svoje jato u plićak. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka