Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedan neobičan eksperiment, mravi u fazi kukuljice i otkriće - zbog kog se mnogi pitaju kako do njega nije došlo ranije

Autor Aleksandra Cvetić

Naučnici su mislili da poznaju mrave odlično, ali onda su rešili da ispitaju šta se dešava sa kukuljicama kad ih izoptšte iz kolonije.

 Mravi_110322461.jpg Izvor: Shutterstock

VIŠE OD JEDNOG VEKA mravi predstvaljaju predmet istraživanja i fascinacije mirmekologa. Stepen u kom ovi sitni insekti rade zajedno kao jedinica navela je neke od njih da ih čak smatraju i superorganizmom. Ali uprkos fokusu na njihove aktivnosti, istraživači retko kad posmatraju mrave u fazi kukuljice, tokom koje se transformišu u odrasle jedinke. 

U novom radu objavljenom u časopisu Nature, Danijel Kronauer sa univerziteta Rokfeler i njegove kolege su otkrile da često zanemarene kukuljice na neobičan način doprinose zajednici - njihova tela u razvoju proizvode supstancu nalik mleku koja obezbeđuje važne hranljive materije ostatku kolonije

Utapanje u mleku

Intrigantnu tečnost otkrila je doktorandkinja Orli Šnir, tako što je sprovela jedan neobičan eksperiment - umesto da pokuša da shvati aktivnosti koje se oko kukuljica dešavaju unutar kolonije, rešila je da ih posmatra izolovano. U teoriji ovo zvuči kao lak zadatak, međutim ovo je podrazumevalo pronalaženje načina da ih održi u životu, tj. da nađe pravu temperaturu i nivo vlažnosti. Kada je u svojoj zamisli i uspela, desilo se nešto zaista čudno - kukuljice su počele da proizvode tečnost, i to mnogo nje.

Šnir navodi da je to bila toliko velika količina da su se mnoge od jedinki udavile u njoj, što je navelo da se zapita da li je ovaj nenormalni fenomen nastao zato što ih je izolovala od kolonije ili je u pitanju nešto sasvim normalno što je do sada uspevalo da prođe neopaženo? Da bi saznala, ubrizgala je plavu boju za hranu u otvore iz kojih je tečnost curela i vratila jedinke u koloniju. Ubrzo je primetila odrasle mrave kako uklanjaju tečnost i gutaju je, nakon čega se plava boja širila njihovim crevima. 

Društveni lepak

Hemijskom analizom tečnosti utvrđeno je da - pored ostalih otpadnih produkata metamorfoze - ona sadrži sve esencijalne aminokiseline, kao i više ugljenih hidrata i neke vitamine. S druge strane, mišljenje stručnjaka je da deljenje hranljivih materija između mrava u različitim životnim fazama može biti koren intenzivnog društvenog načina života koji su ovi insekti usavršavali milionima godina.

"Zbog ove osobine mravi u različitim životnim fazama zavise jedni od drugih", kaže Kronauer i zaključuje kako je novootkrivena tečnost predstavlja neku vrstu "društvenog lepka" koja ih drži zajedno. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka