Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li i zmije upražnjavaju odnose iz zadovoljstva? Naučnici kod 9 vrsta ženki otkrili organ za koji se sumnjalo da imaju

Autor Aleksandra Cvetić

Dugo godina se vodila polemika da li ženke zmija uopšte imaju klitoris, a sada je otkriveno da određene vrste nemaju jedan već dva.

 Parenje zmija_1745186336.jpg Izvor: Shutterstock

KADA SE u naučnim krugovima priča o reprodukciji zmija, uglavnom se sva znanja baziraju na njihovim račvastim i često boljikavim penisima. Biolozi objašnjavaju da su decenijama proučavali klitoris kod delfina i guštera, ali kada su ženke zmija u pitanju sve do skoro njegovo postojanje je dovođeno u pitanje. 

"Mnogo toga se zna o muškim genitalijama zmija, ali ni približno toliko o ženskim", kaže Megan Folvel, istraživač sa Univerziteta Adelajd u Australiji i autor studije koja je objavljena u časopisu Proceedings of the Royal Society B. 

Ali za Folvelu jednostavno nije imalo smisla da klitoris, iako prisutan kod svih sisara, guštera i nekih ptica, nedostaje kod zmija. Zato je počela da secira uzorke ženki iz zoološke kolekcije na Univerzitetu u Mičigenu, i ispostavilo se da njen trud ipak nije bio uzaludan. Nakon što je rasekla kožu tzv. smrtnice, trouglasta struktura hemiklitorisa - dvodelnog klitorisa koji se takođe nalazi kod guštera - se pojavila. 

Otkriven kod 9 vrsta zmija

Daljim analizma Folvel je otkrila da još najmanje 8 vrsta ima isti organ, ali da se oni značajno razlikuju po veličini. Na primer, kod poskoka su zabeleženi najveći primeri, a kod mlečnih zmija najmanji. Ali da bi se njihova tačna funkcija utvrdila neophodna su dalja istraživanja - za sada je prema mišljenju stručnjaka izvesno da oni imaju određeni funkcionalni značaj prilikom parenja. 

Ranije pretpostavke su bile da je reprodukcija zmija uglavnom prinudna. Ali kako udvaranje ovih životinja uključuje ponašanja poput trljanja i uvrtanja repa, nakon novih otkrića pojavila se hipoteza da služe za stimulisanju hemiklitorisa i privlačenja ženki. Mišljenje naučnika je da je ovo otkriće veliki iskorak u razumevanju seksualne anatomije reptila.

S druge strane ovo je još jedan dokaz nejednakosti u istraživanju reproduktivnih organa, među koje spada i naša vrsta i klitoris žena koji je opisan tek 1998. godine. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka