Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Brbljiva' zajednica u kojoj dominira matrijarhat: 8 činjenica o hijenama koje verovatno niste znali

Autor Aleksandra Cvetić

Hijene predstavljaju jednu od životina za koje se vezuje najviše predrasuda i pogrešnih mišljenja, a ovo su neke od činjenica koje verovatno niste znali o njima.

 Činjenice o hijenama_1825235153.jpg Izvor: Shutterstock

UKOLIKO na našoj planeti postoji sisar sa lošom reputacijom, onda je to svakako hijena. Označena mnogim pogrdnim nazivima poput kukavica ili najružnija životinja, istina je da su one zapravo neverovatno uspešne i da poseduju neke osobine za koje većina nije čula. 

1. Vešti lovci

Jedna od najčešćih lažnih optužbi kada su ove životinje u pitanju je da su one strvinari, kao i da najviše vole da kradu hranu od lavova. U stvari, sve studije su pokazale da one same ubiju između 66 do 90 posto svog plena. Kao i da su izuzetno svestrani i uspešni lovci, koji mogu da jure za svojim plenom dugo - tj. sve dok ga ne iscrpe, i to pri brzinama od 60 km/h. 

2. Odlične mame

Kada se govori o najboljim mamama u svetu prirode, hijene se ne mogu zaobići. One ulažu više energije za odgoj svojih mladunaca, nego bilo koji drugi kopneni mesožder. Majka na svet može doneti od 1 do 3 mladunca, koji se rađaju sa već otvorenim očima, zubima i mišićima spremnim za pokret. U narednim mesecima, ona će proizvoditi mleko bogato proteinima i mastima i samostalno brinuti o njima. 

3. Veoma su inteligentne

One su često prikazane kao glupe ili dosadne, usled nerazumevanja njihove prirode. Međutim, one pokazuju visoke znake inteligencije koja se može porediti sa inteligencijom većeg broja divljih životinja u Africi. Naučnici čak smatraju da ona oponaša evoluciju naše inteligencije i to sa uspehom, jer su neki dosadašnji eksperimetni potvrdili da su u rešavanju kolektivnih problema nadmašile i neke od majmuna. 

4. Imaju komplikovane i neobične genitalije

Ženke imaju pseudopenis - koji sugeriše da se ne radi se o hermafrodizmu, već o svojevrsnoj osobini. Kako su neke od njih bile agresivnije i dominantnije od mužjaka, evoluirale su do tih razmera da su razvile genitalije koje podsećaju na one koje imaju mužjaci. Veruje se da je do ovoga došlo kako bi ženke odlučivale o tome da li će se pariti i sa kim ili ne.  

5. Žive dugo

Za razliku od svojih najbližih srodnika, one u divljini mogu da dožive 20. rođendan, što ih čini jednim od najdugovečnijih kopnenih mesoždera. 

6. Područje rasprostiranja

Područje rasprostiranja hijena zavisi od vrste. Pa se tako npr. prugasta hijena može naći od Bliskog istoka do južne Azije i u pojedinim delovima Afrike. Dok se ostale tri - smeđa i pegava, kao i tzv. zemni vuk - koji se hrani insektima - mogu naći isključivo na afričkom kontinentu. Obično naseljavaju ravničarska i savanska staništa, dok skloništa traže u pećinama i napuštenim jazbinama.  

7. Matrijarhat dominira

Ove životinje žive u čoporima koji mogu da broje i do 130 jedinki, od kojih je većina veoma društvena i radoznala po prirodi. Međutim za razliku od lavova, hijene se retko kad mogu videti sve zajedno i umesto toga često same ili u malim grupama provode vreme, dok se cela grupa sastaje s vremena na vreme. Ovi klanovi se sastoje od uglavnom srodnih ženki koje su najdominantnije, njihovih mladunaca koji zauzimaju rang direktno ispod svoje majke, i mužjaka koji su emigrirali iz drugih klanova kada su dostigli seksualnu zrelost.

8. Raspevane 

Hijene imaju vokalni repertoar koji se za razlikuje od bilo čega zabeleženog kada su kopneni mesožderi u pitanju i to iz razloga što imaju komplikovanu društvenu hijerarhiju. Najpoznatije su po svom smehu ili kikotu, koji je u stvari odraz anksioznosti i nesigurnosti. Pored njega one ispuštaju i zvukove različitih rapsona dok lutaju tokom noći, kako bi se međusobno raspoznavale na daljinu. Ali i još najmanje oko 10 vokalizacija kojim komuniciraju sa drugim pripadnicima svog čopora.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka