Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Parazit koji "kontroliše umove": Na koji način toksoplazmoza sive vukove pretvara u vođe čopora?

Autor Aleksandra Cvetić

Nakon što je primećeno da se ponašanje mladunaca hijene zaraženih toksoplazmozom menja, naučnici su rešili da detaljnije ispitaju na koji način ovaj parazit utiče na umove životinja - u ovom slučaju vukova.

 Sivi vukovi_1657675603.jpg Izvor: Shutterstock

Toxoplasma gondii je parazit koji se nastanjuje u toplokrvnim životinjama i ljudima, a poznato je da vremenom utiče i na njihov centralni sistem. Međutim, kada je primećeno da su mladunci hijene zaraženi ovom vrstom intracelularnog parazita skloniji rizičnom ponašanju koje može da ih košta života, naučnici iz SAD-a su rešili da ispitaju ovaj fenomen na sivim vukovima. 

Tim koji su predvodili biolozi Konor Meir i Kira Kasidi sa Univerziteta Montana su za potrebe svoje nove studije analizirali ponašanje vukova zaraženih tokspolazmozom i došli do otkrića da ona ne izaziva samo promene u ponašanju kod pojedinaca već da može i da utiče na njihov položaj u čoporu. 

Veći rizik - dvostruko veće šanse za liderske pozicije

Tim se fokusirao na istraživanje različitih populacija sivih vukova u Nacionalnom parku Jeloustoun u američkoj saveznoj državi Vajoming. Prvobitno su uzimani uzorci krvi 229 životinja, nakon čega je vršena analiza antitela na Toxoplasma gondii, a zatim i upoređivani podaci sa obrascima njihovog ponašanja i ulogama koje su imali u čoporu u periodu od 1995. do 2020. godine - kako bi mogli da identifikuju eventualne promene. 

Otkriveno je da se njihovo ponašanje drastično menjalo nakon zaražavanja spomenutim parazitom tako što su mužjaci imali dvostruko veće šanse da napuste čopor u prvih šest meseci u poređenju sa uobičajenim vremenskim periodom od dve godine. Pored toga, zaražene jedinke su znatno češće postajale vođe čopora, a istraživači su ove rezultate pripisali činjenici da su oni pokazivali veću spremnost da se upuste u visoko rizično ponašanje - kao i hijene

Objašnjenje za ovu promenu leži u izmenjenom odnosu hormona, a neke od eksperimentalnih studija su već sugerisale da hronične infekcije mogu dovesti do povećane proizvodnje dopamina i testosterona. Ove promene prema mišljenju autora studije izazivaju agresivno i rizično ponašanje, koje rezultiraju većom šansom da se vukovi upuste u borbu za vođu čopora. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka