Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čudovište iz dubina: Da li su naučnici otkrili najdužu životinju na svetu? (VIDEO)

Autor Aleksandra Cvetić

Prilikom proučavanja obala u blizini Zapadne Australije naučnici su došli do otkrića koje je prema nekim procenama dugačko oko 45 metara.

 Siifonofora -0371960346.jpg Izvor: Profimedia / ilustracija

GODINE 2020., naučnici su uz pomoć podmornice istraživali podvodni kanjon na dubinu od 600 metara u blizini obale Zapadne Australije. Istražujući njegovo okruženje u jednom trenutku shvatili su da kamere na njoj snimaju džinovski beli konopac umotan u spiralu, koji pluta kroz vodeno prostranstvo. Svi ekrani na istraživačkom brodu Falkora prenosili su uživo snimke sa podmornice.

Istraživač Nerida Vilson opisuje kako su svi na brodu ušli u kontrolnu sobu da bolje pogledaju prizor kojim su u isti tren bili i hipnotisani i zbunjeni, zbog čega smo se zapitali: "Šta je ovo?". Međutim, kako je vreme za zaron gotovo isteklo, iskoristili su još par preostalih trenutaka i napravili snimke na brzinu: "Kružili smo okolo, uzeli neke snimke i mali uzorak tkiva."

Kada su opet pregledali snimak shvatili su da ovo nije običan predmet već jedno od najvećih, ako ne i najveće želatinasto morsko stvorenje po imenu sifonofora - koje su videli u životu. To su životinje koje izgledom podsećaju na meduze, ali one svoja tela grade na jedinstven način - u vidu kolonija. Ipak, i pored toga one predstavljaju jedan organizam sastavljen od malih pojedinačnih zooida od kojih svaki ima posebnu funkciju.  

Da li je ovo rekorder? 

Na osnovu grubog proračuna naučnika koji su je snimili, sifonofor u obliku spirale je kandidat za najdužu životinju koja je ikada otkrivena. Pretpostavka je da je ovaj duga oko 45 metara, što bi ukoliko se ovo ispostavi tačnim predstavljalo stvorenje duplo duže i od plavog kita. Nerida tvrdi da još uvek sarađuje sa stručnjakom za fotogrametriju, kako bi se dobila tačna procena dužine ove sifonofore i dodaje kako nije lak zadatak doći do trodimenzionalnih podataka samo na osnovu informacija sa video snimka. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka