Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savršen dizajn: Kako krokodili na Kostariki uspevaju da žive u jednoj od najzagađenijih reka na svetu?

Autor Aleksandra Cvetić

Naučnici tvrde da u jednoj od najzagađenijih reka u Centralnoj Americi ranjiva vrsta krokodila uspeva da opstane.

 Američki krokodil_1149378305.jpg Izvor: Shutterstock

Svakog dana, otpad i otpadne vode iz domaćinstava i fabrika San Hosea završe u reci Tarkoles. Pored toga što ova toksična reka predstavlja dom mangrova u njoj živi i oko 2.000 američkih krokodila

"To je super-kontaminirano područje, koje nije uticalo na populaciju krokodila", rekao je Ivan Sandoval, biolog sa Nacionalnog univerziteta Kostarike. On objašnjava da je Tarkoles najzagađenija reka na Kostariki i jedna od najzagađenijih u Centralnoj Americi uopšte, kao i da se u njoj mogu naći teški metali, nitriti, nitrati i velika količina otpada. 

​Prema Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode u svetu je nakon nekoliko decenija lova i uništavanja staništa ostalo samo oko 5.000 jedinki ove vrste krokodila. Ipak i pored ovoga, organizacija Crocodilus navodi da se njihov broj u toku poslednjih nekoliko godina uvećao. Dok nova otkrića ukazuju da je to možda i zato što su veoma otporni, jer kako se čini ovim velikim gmizavcima ne smeta ni jedna od 150 vrsta bakterija koje su otkrivene u spomenutoj reci.

Sandoval tvrdi da ovi "živi fosili" očigledno imaju izvanredne sposobnosti za preživljavanje, što ne čudi ako se uzme u obzir da na planeti Zemlji postoje oko 100 miliona godina: "Nisu morali ništa da menjaju milionima godina, savršeno su dizajnirani."

Zakoni se ne primenjuju

Sandoval je rekao da se od 1980. godine populacija krokodila Kostarike "oporavlja" i upozorava da za njih veliku pretnju predstavljaju turisti koji ih posmatraju u njihovom prirodnom okruženju i ugrožavaju tako što ih hrane. 

S druge strane, o problemu zagađenja svedoči vozač jednog od turističkih brodova Huan Karlos Buitrago, koji tvrdi da on i lokalni meštani redovno izvlače na stotine guma i plastični otpad iz reke. On dodaje da želi da njegovi sunarodnici prestanu da zagađuju njegovu "kancelariju", koja je prebogata životinjskim i biljnim svetom. 

"Ne možemo sakriti zagađenje", objašnjava on, a prenose agencije. 

Kostarika predstavlja pravo prirodno bogatstvo, sa trećinom teritorije koja je pod zaštitom. Međutim, ono što zabrinjava je činjenica da se zakon ne primenjuje striktno, kao i da se ova država mora efikasnije da pristupi rešavanju problema po pitanju zagađenja i očuvanja životne sredine. 

Možda će vam se svideti i :

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vlada Kovačević

Krokodili su superiorna biološka kreacija,poreklo im je od pre više od 250 miliona godina!! Kao takvi će svakako nadživeti i metiljavu grešku evolucije nazvanu ljudski rod!

Najnovije

Priroda

Nauka