Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto ženke ciklida "grickaju" mlade? Naučnici tvrde da postoji razlog zašto od brižnih mama postaju kanibali

Autor Aleksandra Cvetić

Proučavanjem ciklida naučnici su došli do odgovora zašto ove ribe postaju kanibali, koji jedu svoje mlade.

 Cikladi-0335837870.jpg Izvor: Profimedia

NAUČNICIMA JE odavno poznato da će ženke ciklida svoja oplođena jajašca sakriti u svojim ustima na dve nedelje, kako bi ih zaštitile od predatora. Nakon što se mladi izmreste, bebe će izaći iz maminih usta i po potrebi se vraćati u njih ako postoji opasnost. Iako, zvuči kao idealan način da se mladi u prvim nedeljama zaštite, ovo je za majku veoma zamorno jer ne može normalno da diše i da se hrani - zbog čega jede jedan deo.

Nova studija koju su sproveli istraživači sa Univerzieta u Mičigenu ukazuje da Astatotilapia burtoni u ovim situacijama, može da pojede većinu jajašaca i deo mladih riba koje nose u svojim ustima - fenomen poznat i kao "filijski kanibalizam". Autor studije Peter Dijkstra objašnjava da je ovaj rezultat iznenadio sve u timu jer mame koje pojedu veći deo mladih ne prenose gene na buduće genracije, što iz evolucione perspektive deluje kontraproduktivno. 

Mame kanibali

Kako bi otkrili šta se dešava u ustima mama ciklida naučnici su izabrali oko 80 ženki koje su u ustima već nosile jajašca. Prvi deo studije je podrazumevao da ih kod polovine izvade i da ih uz pomoć pipete stave u usta ženki iz kontrolne grupe. Nakon dvonedeljnog posmatranja istraživači su primetili da ženke iz jedne i druge grupe u proseku pojedu oko 40 posto jajašaca, a da je više od 93 posto pojelo deo svojih mladih. 

Međutim, ovde nije bio kraj iznenađenjima jer su analizama tkiva uspeli da utvrde da mame koje konzumiraju svoje potomstvo dobijaju materije iz pojedenih mladunaca, koje im pružaju mogućnost da se mreste nakon svega nekoliko meseci. Dijkstra veruje da im je ova prilagodljiva strategija donela još neke koristi i dodaje kako on i njegov tim imaju u planu da utvrde koje. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka