Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nadmašile majmune i malu decu: Vrane imaju neverovatnu kognitivnu sposobnost uparivanja

Autor Aleksandra Cvetić

Svi znamo da su vrane inteligentne životinje koje mogu da razumeju koncept nule, ali nova studija sada sugeriše da je njihovo razumevanje jednog kognitivno složenog principa bolji nego kod majmuna i da je uporediv sa onim kod dece.

 Vrana_1143229022.jpg Izvor: Shutterstock

REČENICA: "Mačka koju je pas jurio je mjaukala.", predstavlja pravu gramatičku noćnu moru. Ali većina odraslih brzo shvati da je mačka - mjaukala i da je pas - jurio mačku. Nekada se smatralo da je ova sposobnost uparivanja elemenata u bilo kojoj sekvenci samo ljudska osobina. Nanjovija studija, koju je predvodila Diana Lao sa Univerziteta u Tibingenu sugeriše da to mogu da urade i vrane, i dodaje da su neka prethodna istraživanja pokazala da rezus makaki majmuni takođe imaju slične sposobnosti.

Lao i njene kolege su za potrebe studije naučile dve vrane da identifikuju simbole { }, [ ] i < >, tako što su ih nagrađivali poslasticama samo kada su one kljucale po strogo određenom redosledu { ( ) } ili ( { } ). Pticama je trebalo oko nedelju dana da nauče simbole, nakon čega im je zadat novi zadatak prema kom su morali da kljucaju slične nizove. Vrane, ne samo da su se pokazale podjednako dobro kao predškolci, već su nadmašile i majmune.

Prema podacima dobijenim iz studije od pre dve godine, odraslim ljudima je bilo potrebno 10 do 40 posto od zadatog vremena da reše zadatak uparivanja, deci 67 posto vremena, a majmunima 74 posto. Prema podacima u kojima je učestvovala vrana, trebalo joj je 60 posto vremena.

"Naši rezultati sugerišu da određene strukture mozga - kao što je slojeviti korteks primata - nisu neophodne za podršku rekurzivnom razumevanju", zaključila je Lao. Rezultati studije su objavljeni u Science Advances-u. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka