Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U blizini australijske obale snimljen neobičan prizor - slučaj usvajanja između različitih vrsta

Autor Aleksandra Cvetić

Blizu australijske obale nedavno je uočen neobičan prizor, koji ukazuje na retku pojavu u životinjskm svetu.

 Kit sa mladunčetom_1496558459.jpg Izvor: Shutterstock

FOTOGRAF IZ ZAPADNE AUSTRALIJE Džes Voling je danima dronom snimao obalu u svojoj blizini, iako je znao da se na jednom od snimaka nalaze i kitovi - tek pažljivim posmatranjem uočio je nešto neobično. Ispostavilo se da mladunče koje je plivalo pored odraslog kita uopšte ne pripada istoj vrsti, stoga je rešio da malo detaljnije ispita o čemu je reč. 

Voling je potom fotografiju poslao istraživačima koji prate kitove u toj oblasti i saznao da ni oni nikada u svojim karijerama nisu videli ništa slično - južnog glatkog kita u pratnji mladnuca grbavog kita, za koje se sumnja da predstavljaju izuzetno redak primer usvajanja među vrstama. Nakon analaize snimka biolog Kejti Fanei smatra da blizina odrasle životinje i mladunčeta ukazuje na bliskost koju majka i dete unutar iste vrste pokazuju jedno drugom dok su zajedno. 

Njene kolege se slažu da ovo najverovatnije predstavlja slučaj međusobnog usvajanja i da se mladunče grbavog kita odvojilo od majke slučajno ili da je ona uginula pre nego što se osamostalio. Ali i da takođe postoji mogućnost da je ženka glatkog kita nedavno izgubila sopstveno mladunče te da je "usvojila" mladunče u nevolji, jer su slični primer zabeleženi i kod orki

Usvajanje mladunaca kod morskih sisara

Iako jako retka pojava, ovo nije prvi put da kitovi različitih vrsta formiraju porodične veze. Godine 2018., istraživači su u reci Svetog Lorensa u Kvebeku, naišli na mladunče narvala koji živi među kitovima belugama. Pored toga što se mladi narval nalazio oko 1.000 kilometara daleko od svog arktičkog doma, stručnjaci smatraju da su ga beluge prihvatile nakon što se izgubio tokom migracije.

A 2013. godine, grupa kitova ulješura u blizini Azora dospela je na naslovne strane nakon što se sprijateljila sa kljunastim delfinom, koji je imao deformitete kičme. Stručnjaci danas smatraju da su ga ulješure usvojile nakon što ga je odbacilo njegovo jato, ali pošto su u društvu viđeni samo nekoliko puta neizvesno je da li je delfin bio u stanju da dugo drži korak sa kitovima koji rone u dubinu. S druge strane, postoje dokumentovani slučajevi kljunastih delfina koji su prihvatili napuštene mladunce kitova. Naučnici se nadaju da će im najnoviji snimci ove prakse pružiti uvid u bolje razumevanje veza i odnosa koje formiraju kitovi. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Priroda

Imam par golubova, belog crvenog, kojoj rasi pripadaju ne znam. Ovog leta je sa okolnog drveta ispala grlica,mlada jedva perja da je imala. Stavili smo je kod nasih golubova u ogroman kavez i njih dvoje su odnegovali to golupce. Kad je stasalo ja sam ga pustila na slobodu jer je ipak to divlja pticica. Dan danas ta grlica dolazi svaki dan da prica sa svoja dva usvojitelja. Nema dana da preskoci. Zivotinje su divna bica.

Najnovije

Priroda

Nauka