Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plavi kit svakog dana pojede 43,6 kilograma mikroplastike, ali to nije jedini podatak koji zabrinjava

Praćenjem populacije kitova koji žive uz obalu Kalifornije, naučnici su došli do odgovora koji ih je iznenadio.

 Plavi kit_1379323205.jpg Izvor: Shutterstock

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE PROCENJUJE da plavi kitovi svakoga dana pojedu do 10 miliona komadića mikroplastike, što znači da zagađenje plastikom predstavlja veću opasnost za najveću životinju na svetu nego što se dosad mislilo. Sićušni fragmenti plastike mogu se naći gotovo svuda - od najdubljih okeana do najviših planina, pa čak i unutar ljudskih organa i krvi. Međutim, naučnici su sada napravili procenu koliko mikroplastike kitovi unose u organizam.

Da bi došli do odgovora označili su 191 plavog kita, kita perjara i grbavog kita, koji žive uz obalu Kalifornije i posmatrali njihova kretanja. 

Biolog i ekolog Širel Kan-Raport sa Kalifornijskog državnog univerziteta objašnjava da je utvrđeno kako su se kitovi uglavnom hranili na dubinama između 50 i 250 metara, gde se nalazi najveća koncentracija mikroplastike. Stručnjaci su zatim procenili dnevnu količinu hrane i broj zalogaja, kao i procenat filtriranog sadržaja, stvarajući tri moguća scenarija. Prema najverovatnijem, plavi kitovi dnevno pojedu do 10 miliona fragmenata mikroplastike - odnosno više od milijardu godišnje. Drugim rečima, najveća životinja koja je ikad živela na Zemlji je verovatno i najveći potrošač plastike jer je pojede oko 43,6 kg dnevno. 

Iako većina pretpostavlja da kitovi ovu količinu mikroplastike unesu gutanjem okeanske vode, to nije slučaj. Jer su 99 posto mikroplastike uneli putem plena koji je u sebi već imao fragmente. 

"To nas zabrinjava jer ljudi konzumiraju isti plen, i mi jedemo inćune i sardine", rekla je Kan-Raport, kako prenose agencije. I dodala da glavni izvor hrane za kitove predstavljaju planktonski račići, za koje su neke prethodne studije potvrdile da u sebi imaju mikroplastiku. Sada kada naučnici znaju koliko mikroplastike konzumiraju i plavi kitovi, sledeći cilj im je da utvrde koliko štete to može da nanese njihovom organizmu. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka