Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto svako od nas treba da ima pauka u kući? Većina je OTROVNA - ali oni ne mogu da nam naškode

Pauci predstavljaju prirodni deo ekosistema naših domova, zbog čega su veoma korisni zglavkari koje ne bi trebalo da ubijamo.

 Pauk u kući_1463869490.jpg Izvor: Shutterstock

MISLIMO DA SU NAM DOMOVI bezbedno izolovani od spoljašnjeg sveta i prirode, ali mnoge vrste pauka žive zajedno sa nama. Neki su slučajno zarobljeni, dok su drugi kratkotrajni posetioci. Pojedine vrste pak uživaju u zatvorenim prostorima i u njima srećno žive i razmnožavaju se. Ovi pauci su obično tajnoviti, a skoro svi na koje naiđemo nisu agresivni, a ni opasni. Pored toga, pružaju nam usluge poput uništavanja štetočina - dok neki čak jedu i druge pripadnike svoje vrste.

U našim kućama najčešće se sreću dve vrste pauka - iz familije Pholcidae i Theridiidae - koji pletu mrežu i čekaju da se plen uhvati u nju. Podrumski pauci ponekad napuštaju svoje mreže da bi lovili druge pripadnike svoje vrste, tako što se pretvaraju da su plen. Iako su predatori po prirodi -spremni da jedu sve što mogu da uhvate - oni redovno hvataju dosadne štetočine, pa čak i insekte koji prenose bolesti - na primer, komarce. Dakle, njihovim ubijanjem ostajemo bez važnog zaštitnika. 

Prirodno je plašiti ih se. Imaju puno nogu i skoro sve vrste su otrovne - iako većina vrsta ima otrov suviše slab da izazove probleme kod ljudi, pod uslovom da njihovi očnjaci uopšte mogu da probiju našu kožu. Ali treba znati da pauci ne žele nas da ulove, i da oni više vole da nas izbegavaju - mi smo za njih mnogo opasniji nego obrnuto. Ujedi pauka su izuzetno retki. Iako postoji nekoliko medicinski važnih vrsta poput crne udovice i pustinjaka, čak su i njihovi ujedi neuobičajeni i retko izazivaju ozbiljne probleme.

Ako zaista ne možete da podnesete pauka u svojoj kući, stanu, garaži ili negde drugde, umesto da ga ubijete, pokušajte da ga uhvatite i pustite napolje. Naći će neko drugo mesto i obe strane će biti zadovoljne ishodom. Ali ako možete da ih tolerišete, sasvim je u redu da borave u domu. U stvari, to je normalno. Takođe, čak i ako nisu vidljivi, oni su i dalje tu.

Izvor: RTS

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka