Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U blizini Azora otkriven novi rekorder: Riba duga 3,6 metara i skoro 3 tone teška - ime "duguje" neobičnoj navici

Autor Aleksandra Cvetić

Ogromna okeanska riba sunce koja je otkrivena u blizini jednog portugalskog ostrva postavila je novi svetski rekord kada je u pitanju težina.

 Riba sunce-0724673161.jpg Izvor: Profimedia / ilustracija

MORSKA NEMAN TEŠKA blizu 3t je otkrivena 9. decembra 2021. godine, dok je beživotno plutala pored obale azorskog ostrva Fajal, međutim ribari su tada odlučili da je odnesu u luku kako bi je naučnici detaljno proučili. Oni su odradili nekropsiju i utvrdili da je reč o izuzetnom primerku. 

Prilikom nekropsije džinovske ribe sunceMola alexandrini, utvrđeno je da je njena dužina iznosila 3,6m a težina oko 2.744 kilograma. Ispitan je sadržaj iz želudca, a uzeti su i uzorci njene DNK koji su prosleđeni na dalju analizu. Vodeći autor studije Žoze Nunjo Gomeš-Pereira je objasnio kako je mrtva riba nekada bila zaista "veličanstven primerak" i dodao da je u vodi ona izgledala još strašnije. 

Prethodni svetski rekord je držao primerak iste vrste uhvaćen u Japanu 1996. godine, a kako stoji u Ginisovoj knjizi rekorda ona je težila oko 2.300 kg. I pre ova dva otkrića vrsta je smatrana jednom od najvećih na svetu, iako su ranije bile pogrešno klasifikovane kao neobično velike jedinke obične okeanske ribe sunce - Mola mola. Ipak, ono što im jeste zajedničko je da se često sunčaju na površini okeana - zbog čega su i dobile ime riba sunce. 

Naučnici danas pretpostavljaju da ovo rade kako bi se ugrejale pre nego što zarone na velike dubine - u tamne i hladne vode gde love  hranu. Kolosalni primerci su nalaženi u vodama širom sveta, iako uglavnom narastu do polovine veličine najvećeg primerka koji je uhvaćen krajem prošle godine. 

S druge strane, ribari u Kambodži su u maju ove godine uspeli da uhvate najveću slatkovodnu ribu na svetu - Urogimnus polilepis, dugačku 4m i tešku oko 300kg.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Fish Biology.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka