Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se rešiti smrdibuba? Stručnjaci tvrde da se "smrdljivi susret" može izbeći ako preduzmete nekoliko mera

Autor Aleksandra Cvetić

Bilo da ih ne volite zbog smrada ili zato što deluje kao da su se trajno naselili u vašem domaćinstvu, stručnjaci sugerišu da postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti da bi ste ih se rešili.

 Smrdibuba-0353423888.jpg Izvor: Profimedia

TOKOM PRETHODNIH nedelja temperature vazduha su opale, zbog čega brojni insekti traže skrovišta unutar zatvorenog prostora. Ipak, godinama unazad krajem septembra i početkom oktobra čini se kao da ne postoji ni jedan drugi sem - smrdibube. Pored toga što ispuštaju neprijatan miris, predstavljaju prave napasnike koji će se zavući u najsitniju pukotinu kako bi pronašli svoj put ka skloništu. 

Stručnjaci sugerišu da smrdibube na teritoriji Srbije stanuju oduvek. Međutim sa pojavom dve invazivne vrste koje nemaju prirodne neprijatelje, pre više od decenije počelo je njihovo nekontrolisano širenje. Oni ističu da nisu opasne za ljude, ali da šteta koju nanose poljoprivrednicima na godišnjem nivou može da dosegne i po nekoliko stotina miliona evra. Stoga preporučuju nekoliko načina uz pomoć kojih može da se predupredi njihov ulazak u domove i izbegne bliski "smrdljivi" susret.

Kako se rešiti napasnika?

Pre svega, važno je odrediti tačke kroz koje ovi insekti ulaze u unutrašnjost doma. Njihovim popunjavanjem može se izbeći dalje naseljavanje ali i širenje neprijatnog mirisa koji ispuštaj sa pora koje se nalaze na obe strane njihovog tela. Bušne mreže na prozorima i vratima treba zakrpiti, takođe potrebno je proveriti ima li dimnjaka ili cevi čije otvore treba začepiti. Takođe, posebnu pažnju treba posvetiti električnim utičnicama i prekidači za svetlo i proveriti da li postoji način da se kroz njih provuku. Pošto ih privlači svetlost, preporuka je da se spoljašnja rasveta svede na minimum, a vlaga eliminiše. 

Kada je neposredna okolina doma u pitanju treba se pridržavati nekoliko pravila, a obavezno je redovno podrezivanje grana i biljaka. Zatim, drva za ogrev - ukoliko ne postoji posebna prostorija predviđena za njihovo čuvanje - treba držati na udaljenosti od najmanje 6 metara od kuće.

Ukoliko se ispune svi navedeni uslovi, njihova najezda bi trebala da bude sprečena ili svedena na minimum. Međutim, sa dolaskom proleća smrdibube ponovo postaju aktivne, pa se mogu videti na zidovima građevina dok se sunčaju. Od maja do avgusta će se pariti nekoliko puta i izleći oko 20 do 30 jaja iz kojih će se izleći tzv. nimfe - a one će do jeseni postati odrasle jedinke sa dobro razvijenim krilima. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka