Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Insekt koji je dobio ime po Novaku Đokoviću: Živi samo na jednom mestu na svetu i predstavlja dominantnog predatora

Nova vrsta pećinskog insekta koja je otkrivena u Siminoj jami na planini Povlen je u čast našeg slavnog tenisera nazvana Duvalius djokovici.

 Jama_1555566089.jpg Izvor: Shutterstock

ĐOKOVIĆEV  DUVALIJUS predstavlja jedinstvenog i veoma retkog stanovnika pećine iz porodice trčuljaka, kako stoji u saopštenju Biološkog fakulteta. Novu vrstu su otkrili u Siminoj jami u zapadnoj Srbiji biospeleolozi Miloš Kuraica i dr Iva Njunjić, a opisali su je prof. dr Srećko Ćurčić i dr Nikola Vesović sa Biološkog fakulteta u Beogradu, i entomolog i biospeleolog Dragan Pavićević.

Naučnici objašnjavaju da je ova vrsta izuzetno stara, kao i da njeni najbliži srodnici naseljavaju planinu Maljen i pećinske objekte u okolini Valjeva. Ima sitnu građu i potpuno je slepa, depigmentisana vrsta insekata sa drugačkim nogama i antenama, dok su njene glavne karakteristike - hitrost i grabljivost - autore rada inspirisala da je nazovu po teniseru Novaku Đokoviću.

"Nova vrsta insekata je predator u podzemnoj sredini, a Novak figurativno na teniskom terenu. Takođe, oboje potiču iz Srbije. Autori nove vrste su i obožavaoci Novaka Đokovića, tako da je to još jedan dodatni razlog zašto su vrstu nazvali baš po najboljem teniseru svih vremena i jednom od najdominantnijih sportista sveta ikada", navodi se u saopštenju.

Interesantan podatak je da ovo nije prva životinjska vrsta koja je nazvana po Novaku Đokoviću, jer nedavno kada je otkrivena i opisana nova slatkovodna vrsta puževa u Crnoj Gori naučnici su mu dali ime Travunijana djokovici. 

Rad je objavljen u časopisu Annales Zoologici Fennici.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka