Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas je Svetski dan životinja: Svojom aktivnošću čovek ugrožava opstanak brojnih vrsta

Autor Aleksandra Cvetić

Svakog 4. oktobra se obeležava Svetski dan životinja sa ciljem da se ukaže na njihovu dobrobit i skrene pažnja na ugrožene vrste.

 Životinje u Africi_56118346.jpg Izvor: Shutterstock

DAN ŽIVOTINJA SE ŠIROM SVETA OBELEŽAVA na različite načine, kako bi se podigla svest o njima kao osećajnim bićima o čijoj dobrobiti moramo konstantno da vodimo računa. Prvi koji je ovo shvatio je bio Hajnrih Cimerman još početkom 20. veka, kada je organizovao proslavu u njihovu čast u Sportplastu u Berlinu. Nedugo potom, njegovi napori su prepoznati na konvenciji ekologa u Firenci u Italiji kada je doneta odluka da se svaki 4. oktobr obeležava kao njihov dan. 

Ovaj datum nije uzet slučajno, jer se on smatra i danom sv. Franje Asiškog - zaštitnik ekologije i životinja. Njegov stav je bio da je priroda "ogledalo Božje", zbog čega su ljudi dužni da je štite. Dobro poznata činjenica je i da je sva živa stvorenja nazivao braćom i sestrama, kao i da je navodno mogao da razgovara sa njima zbog čega je na umetničkim delima prikazivan okružen životinjama. 

Danas se udruženja i organizacije širom sveta trude da podignu svest o dobrobiti životinja skretanjem pažnje na neke od izazova sa kojima se suočavaju - testiranja kozmetičkih proizvoda na njima, gubitkom staništa i klimatskim promenama. Podaci govore da gotovo svakodnevno broj životinja u divljini opada, zbog čega trenutno postoji više od 40.000 vrsta za koje se veruje da se nalaze na korak od izumiranja prema IUCN listi. Ovo je 10 najugroženijih:  

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka