Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moćan prizor od kog zastaje dah: Pogledajte kako izgledaju jaguari dok slobono šetaju divljinom (FOTO)

Autor Aleksandra Cvetić

Fotografije dva jaguara kako šetaju divljinom Pentanala predstavljaju moćan prizor, međutim, ovi jaguari su veoma ugrožena vrsta, pa ovakav prizor možda više nećemo moći da vidimo.

 Jaguar-0724800175.jpg Izvor: Profimedia

OBLAST PENTANAL se rasprostire na nekoliko desetina kvadratnih kilometara na granci Brazila, Paragvaja i Bolivije. Ova nepregledna šuma sa mnoštvom močvara predstavlja riznicu biodiverziteta u kojoj žive mnogobrojne biljne i životinjske vrste. Jedne od najugroženijih vrsta Pentanala su - jaguari, mačke koja na prvi pogled izgleda lenjo ali su zapravo veoma opasne.

Interesantan podatak je da su po veličini odmah iza tigrova i lavova, a izgledom najviše podsećaju na leoparde koji žive u Africi i Aziji.

Za razliku od mnogih drugih mačaka, jaguari ne izbegavaju vodu, u stvari oni su prilično dobri plivači koji love ribu, kornjače, pa čak i kajmane, koristeći svoje neverovatno moćne čeljusti da smrskaju lobanje životinja. Oni takođe jedu jelene, pekarije, kapibare, tapire i niz drugih kopnenih životinja koje noću love iz zasede.

Jaguari žive sami, a svoje područije označavaju uz pomoć fekalija i kandži kojim grebu drveće. Danas su označeni kao veoma ugrožena vrsta kojoj preti izumiranje, a britanski fotograf Mark Karpenter je uspeo da uhvati dva jaguara koji lutaju divljinom Pentanala.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka