Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Delfini američke mornarice učestvovali u jednistvenom projektu: GoPro kamere po prvi put zabeležile kako love

Autor Aleksandra Cvetić

Jedinstveni snimci su pružili kadrove uzbudljivih potera, ali i nekih stvari sa kojima naučnici i morski biolozi nisu bili upoznati. Naime, zabeleženo je da oni love i jedu i zmije otrovnice.

 Mornarički delfini Izvor: Profimedia

Američka mornarica je nedavno rešila da pričvrsti kamere na delfine koji su obučeni da pomognu u identifikaciji podmorskih mina i zaštite američkih nuklearnih zaliha, a zatim ih pustila na slobodu u zalivu San Dijego. Poznati po svojoj inteligenciji, nisu razočarali ni ovaj put.

Možda će vas interesovati i:

Kamere koje su pričvršćene na leđima šest kljunastih delfina iz američke Nacionalne fondacije za morske sisare, snimile su gomilu snimaka i audio zapisa u periodu od šest meseci. Iako, ovi delfini ne spadaju u divlje životinje, njima je i ranije bilo dozvoljeno da love u otvorenom okeanu. A kako je veterinar Sem Ridžvej iz fondacije objasnio u svom radu, pretpostavka je bila da i oni koriste slične tehnike lova kao i njihovi slobodni rođaci.

"Dok su delfini lovili, kliktali su neprekidno u intervalima od 20 do 50 milisekundi", napisao je. Daljom analizom snimaka i audio zapisa Ridžvej i njegove kolege su primetili da se prilikom približavanja plenu klikovi skraćuju i pretvaraju u zujanje, a zatim i cviljenje. U kontaktu sa ribom, zujanje i škripanje su bili skoro konstantni sve dok riba nije progutana.

Talođe je utvrđeno da su delfini ulovili više od 200 riba, među kojima su bili i brancini, morski konjici i drugi. Međutim, naučnici su uočili i da  pored različitih tehnika izbegavanja i kamuflaže koje koriste neke od riba, delfini prate svaki njihov pokret dok plivaju naopako kako bi imali što jasniju predstavu gde se plen nalazi.

"Izgleda da delfini koriste i vid i zvuk da pronađu plen", objašnjava Ridžvej. On dodaje i da su na daljinu uvek koristili eholokaciju, dok su u trenutcima kada su se približavali plenu koristili i čulo vida. Kamere su takođe otkrile da umesto "nabijanja" svoje žrtve, koriste tehniku usisavanja kako bi lakše progutali svoj plen koji se još uvek bori. Ovaj metod je vršen tako što bi ribu uvlačili sa strane dok su im usta bila širom otvorena, a mišići grla prošireni i jezik uvučen.

Ranije je već zabeleženo da se delfini igraju sa zmijama, uključujući i vrste koje žive u rekama. Ipak, ovi snimci po prvi put potvrđuju da oni i jedu ove gmizavce i to vrlo često jer je jedan od njih konzumirao čak osam otrovnih žutih morskih zmija - Hidrophis platurus, a da nije pokazao ni jedan znak da mu je zbog toga loše.

Nuačnici u svom radu objašnjavaju kako su im snimci omogućili da bolje razumeju tehnike lova kod delfina, ali i međusobnu komunikaciju. Oni dodaju da su delfini u mornarici slobodni da plivaju gotovo sakodnevno u otvorenim vodama ali im je pružena mogućnost i da odu ako to žele, iako su takvi slučajevi do sada bili izuzetno retki.

Istraživanje je objavljeno u PLOS ONE.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka