Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posledica klimatskim promena ili nešto drugo? Naučnici objašnjavaju zašto su sve morske kornjače sa Floride ženke

Autor Aleksandra Cvetić

Istraživači sa Floride su izvestili kako su sve ispitane morske kornjače u njihovoj oblasti u poslednje četiri godine bile ženke, ipak dok jedni tvrde da je ovo posledica klimatskih promena drugi sugerišu da je nešto drugo u pitanju.

 Beba kornjača Izvor: Shutterstock

Utvrđeno je da populacija mužjaka već sad predstavlja manjinu, kao i da ih brojčano ima oko 1 na prema 10. Međutim, kako pesak postaje sve topliji mišljenje morskih biologa je da će se taj broj još više smanjivati.

Možda će vas interesovati i:

Godinama unazad brojne životinjske vrste se bore za svoj opstanak usled posledica izazvanih klimatskim promenama i sve većih temperatura. Morske kornjače su još jedne u nizu, a prema istraživanjima svih sedam vrsta se suočava sa ovim problemom.

Ekolog Lusi Hoks sa Univerziteta Ekseter, koja se bavi proučavanjem ovog fenomena od 2007. godine, objašnjava da se jaja morskih kornjača inkubiraju u toplom pesku, ukoliko njegova temperatura pređe 31 stepen Celzijusov iz njega će se izleći ženka.

Kada se uzme u obzir sa su protekla četiri leta bila najtoplija u istoriji, evidentno je zbog čega je došlo do trenda rasta populacije ženki. Iz bolnice za kornjače u Maratonu na Floridi, ističu da tokom poslednje četiri godine nisu našli niti jednu ženku prilikom svojih potraga na plažama.

Takođe, oni dodaju da je fenomen primećen širom sveta. Studija iz 2018. godine je pokazala kako su 99 posto kornjača ispitivanih u istočnoj Australiji takođe bile ženke.

Šta je optimalna ravnoteža među polovima kod kornjača?

Stručnjaci su podeljeni u pogledu toga šta bi ovo moglo da znači za populacije morskih kornjača širom sveta. Biolog Dejvid Ovens, profesor emeritus na koledžu u Čarlstonu, rekao je za Vašington post još 2018. godine kako najverovatnije u roku od nekoliko decenija neće biti dovoljno mužjaka među kornjačama. Što će tokom vremena najverovatnije dovesti do neodrživo lošeg genetskog diverziteta.

Međutim, većina istraživača tvrdi da je situacija verovatno komplikovanija od toga, i da za sada ostaje nejasno šta bi trebalo da bude optimalna ravnoteža među polovima. Oni dodaju kako je uobičajeno da se iz jednog gnezda izlegne oko 90 posto ženki, kao i da dokazi sugerišu da je potrebno svega nekoliko mužjaka kako bi se oplodila sva jaja.

Stoga se postavlja pitanje da li je ovo možda i neki vid evolucione adaptacije, kako bi se povećala populacija koja je već ugrožena usled nemara ljudi i zagađenja mora. Pritom, nekoliko studija su potvrdile kako je moguće da se mužjaci izlegu i iz "vrućeg peska" ukoliko su jaja mokra.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka