Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je moguće da je dospela tu? Naučnike je prvo iznenadilo otkriće ove drevne ajkule, ali sada imaju objašnje

Autor Aleksandra Cvetić

Naučnici su prilikom istraživanja obala u blizini Belizea, sasvim slučajno otkrili neobično stvorenje koje je bilo udaljeno oko 6.000 km od svog prirodnog staništa.

 Grenlandska ajkula Izvor: Shutterstock / ilustracija

Čitavu noć je Devanši Kasana, student sa Univerziteta na Floridi, uz pomoć lokalnih ribara pecao, označavao, a potom puštao tigar ajkule u more koje zapljuskuje obale Belizea. Taman kad je mislio da je završio sa poslom, desio se neočekivan obrt.

Možda će vas interesovati i:

Čitav tim se spremio za polazak nazad, kad je prilikom namotavanja najlona naišao na stanovnika za kog se mislilo da ne pripada tropskim morima.

"Izgledao je staro, drevno, kao neki dugački kamen koji je oživeo", opisao je životinju.

Kasana je u izjavi za medije rekao da u prvom trenutku nije znao šta je u pitanju, dodajući da se ribari koji se ceo život bave tim poslom nikada nisu susreli sa nečim sličnim. Student je odmah fotografisao neobično stvorenje i poslao direktoru Istraživačke laboratorije i akvarijuma za zaštitu ajkula i raža, Demijanu Čepmanu.

Odgovor je ubrzo usledio i ostavio ga je bez daha. U pitanju je bila grenlandska ajkula.

Kako je moguće da je grenlandska ajkula dospela tu? Naučnici ističu da kada je u pitanu ova vrsta, o njima jako malo znamo. Jedan od razloga je i taj što žive u vrlo hladnim morima na velikim dubinama. Interesantan podatak je da se one smatraju i jednim od najdugovečnijih stvorenja koja mogu da žive i do 500 godina.

Naučnici se sada pitaju da li je moguće da one žive i u tropskim morima ali na mnogo većim dubinama. Samo mesto pronalaska možda ukazuje da je ova hipoteza tačna, jer je pronađena u blizini velikog koralnog grebena na dubini od skoro 3 km. Ovo možda znači da su ove vode dovolno hladne i za grenladsku vrstu ajkula. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka