Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misteriozna ubistva belih ajkula dobile epilog: Dronovi snimili trenutak dok im zloglasni predatori čupaju jetru (VIDEO)

Autor Aleksandra Cvetić

Krvavu scena orki kitova koje čupaju jetru velike bele ajkule dugačke oko 2,7 metara u vodama oko južnoafričkog zaliva Mosel zabeležile su kamere dronova.

 Delovi koji nedostaju Izvor: Profimedia

Nekoliko godina unazad lokalno stanovništvo je prijavljivalo pronalazak leševa belih ajkula bez jetri, koji su se pojavljivali u blizini obala Kejptauna. Što je privuklo bojne naučnike, koji već godinama pokušavaju da reše zašto se to dešava

Oni ističu da je ovaj snimak dragocen i da će im pomoći u proučavanju fenomena koji je doveo do toga da jedan od najvećih predatora pobegne iz regiona koji se do skoro smatrao njegovom "svetskom prestonicom".

Možda će vas interesovati i:

Snimak koji je objavljen premijerno u četvrtak na Discovery-u predstavlja rezultat dugogodišnjeg rada morskog biologa Alison Tauner, koja je objasnila da je ovo "jedan od najneverovatnijih događaja u istoriji prirode koji je zabeležen kamerama".

Šta je uzrok čudnih dešavanja?

Velike bele ajkule su do skora bile uobičajeni stanovnici voda kod obala Južne Afrike, zbog velikih populacija foka koje su glavni izvor hrane ovog predatora. Međutim, njihov broj je u poslednjih par godina počeo drastično da opada, a nekadašnja populacija od 900 ajkula se svela na 552. Sve do 2019. godine, kada su se pojavile vesti da su velike bele misteriozno nestale iz voda kod obala Kejptauna u Južnoj Africi, i svi dokazi su ukazivali na migraciju orki u region.

Pomnim posmatranjem naučnici su došli do zaključka da su one postale plen orki kitova. Iako bi mnogi pomisli da velike bele imaju ogromnu prednost nad orkama, to nije slučaj jer ne mogu da se takmiče sa njihovim strategijama grupnog lova. Ako se uzme u obzir da je između 2010. i 2016. godine zabeleženo prisustvo u proseku 205 velikih belih ajkula na teritoriji od 1.000 kvadratnih kilometara Atlantskog okeana, dok je u 2018. godini prijavljeno samo 50, a da ove godine nije primećena ni jedna, postalo je očigledno da ih nešto plaši i tera dalje od nekadašnjeg staništa. 

"Istraživanje je važno, jer utvrđivanjem kako veliki morski predatori reaguju na rizik, možemo razumeti dinamiku koegzistencije sa drugim zajednicama predatora", objasnila je Tauner. Gansbai je nekada bio svetski poznato mesto za posmatranje bele ajkule, gde su turisti širom sveta dolazili kako bi ronili u kavezu. Danas njih skoro i da nema tu.

Druga objašnjenja za opadanje velikog broja belih ajkula u ovoj oblasti uključuju ribolov, smanjenje plena izazvano ribolovom ili povećanje temperature površine mora. Međutim, iako ovo može samo delimično da utiče na njih, malo je verovatno da je to jedini uzrok tako naglog pada u populaciji za svega par godina.

"Orke ciljaju odrasle velike bele ajkule, što može dodatno uticati na već ranjivu populaciju, zahvaljujući njihovom sporom rastu i kasnom sazrevanju." objašnjava ona.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka