Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lov na burmanske pitone se nastavlja! Dve velike ženke sa mladuncima i 23 jaja ukonjeni iz legla

Autor Aleksandra Cvetić

Borba protiv invazivnih burmanskih pitona u Južnoj Floridi koji ugrožavaju čitav ekosistem se nastavlja.

 Burmanski piton Everglejds Izvor: Profimedia / ilustracija

Komisija za očuvanje riba i divljih životinja Floride objavila je da je pronašla dve oblasti za gnežđenje u Nacionalnom rezervatu Big Cipres, koji se nalazi u Južnoj Floridi. 

Tim je prvo uspešno locirao i uhvatio ženku burmanskog pitona od 3 m dok je ležala na 23 jaja i 18 mladunaca koji su se nalazili u blizini. Već sledeće večeri otkrili su i uklonili drugu polno zrelu ženku koja je bila dugačka oko 5,3 metra.

Možda će vas interesovati i:

Do otkrića je došlo 11. jula, prilikom hvatanja burmanskog pitona koji je izgledao kao da se skoro izlego. Nakon toga istraživači su rešili da pretraže oblast u potrazi za leglom. Ova praksa se sprovodi već izvesno vreme u cilju sprečavanja budućih negativnih uticaja burmanskog pitona na autohtne divlje životinje.

Sve je počelo 1970-ih, kada su burmarnski pitoni na Floridu stigli kao kućni ljubimci. Koje su vlasnici tokom vremena počeli da ostaljaju u divljini, nakon čega su počeli ubrzano da se raznožavaju i dostižu velike dužine. Njihova populacija je doživela "procvat" u poslednjih nekoliko godina, što je navelo guvernera Rona DeSantisa da se ozbiljno pozabavi ovim problemom i osmisli Florida Pithon Challenge 2022.

Izvršni direktor FVC-a Erik Saton je u svojoj izjavi za medije objasnio da ovaj izazov pruža priliku ljudima da aktivno učestvuju u očuvanju Everglejdsa uklanjanjem burmanskog pitona, invazivne vrste koja aktivno ugrožava čitav ekosistem. Uz dodatak da su oni široko rasprostranjeni na teritoriji Južne Floride, ali da ih je teško locirati i uhvatiti u močvarama.

Iako su istraživači u poslednjih nekoliko godina razvili uspešne tehnike lova, kao što je npr. korišćenje mužjaka kao mamca za polno zrele ženke. Istraživačima i dalje velika većina promakne, jer su ovi pitoni poznati po svojim tzv. "stelt" tehnikama skirvanja - možete proći tik pored nje da je ne primetite. 

Sličan nalaz je otkriven krajem juna, kada je ulovljena 97,5 kilograma i dugačka skoro 5,5 metara ženka pitona - što je svrstalo u redove najvećeg ulovljenog burmanskog pitona van prirodnog staništa ikad. Prilikom seciranja njenog leša prisustvovali su i novinari National Geographic-a, kada je otkiveno da je ova džinovska ženka u sebi skrivala čak 122 neoplođena jajeta -  najviše ikada pronađenih unutar jedinke.

Dok je u njenom digestivnom traktu otkriveno krzno i kopito, što kako istraživači objašnjavaju ukazuje da je njen poslednji obrok bio odrasli belorepi jelen. Koji je zajedno sa floridskim panterom - takođe nalažen u crevima pitona - ugrožena vrsta ovog područija. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka