Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bele rode DONELE 70 mladih u Novi Sad! Međutim, neke iz ove vrste ubijaju svoje ptiće - zbog čega to rade? (VIDEO)

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je na svom sajtu da je kolonija belih roda koja se nalazi na nezavršenoj zgradi na novosadskoj Klisi, postala bogatija za čak 70 mladunaca.

 Bela roda Novi Sad Izvor: Shutterstock

KOLONIJA BELIH RODA svoj dom je svila na 20 metara visokim betonskim stubovima nedovršene zgrade u naselju Klisa u Novom Sadu. Umesto stambenog ili poslovnog objekta za ljude, danas su ovi stubovi stanište roda. Uz kopove šljunaka, ovde se nalazi i deponija gde rode nalaze potrebnu hranu.

Možda će vas interesovati i:

Kako orintolozi iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije otkrivaju, kolonija je primećena još 2017. godine, a činilo ju je osam gnezda. Tokom vremena njena brojnost se uvećavala, da bi do 2021. godine imala čak 33 para roda. 

Ove godine je u koloniju stigao svega 31 par. Razlog za ovo možda leži i u činjenici da je tokom ovog proleća stradalo najmanje tri gnezda, kao posledica olujnih vetrova. Ipak, vest koja je sve obradovala je da je čak 26 parova ostvarilo potomstvo.

Nacionalni popis roda

Poslednji put je sproveden 2014. i 2015. godine, kada je na teritoriji Srbije potvrđeno oko 1.350 gnezda. A velika većina njih, tačnije oko 1.100 se nalazila samo u Vojvodini.

Dok se u celom Novom Sadu gnezdilo svega tri para belih roda. Ipak, ta situacija se tokom godina promenila te se njihova populacija uvećala za 10 puta. 

"Novi Sad se vekovima razvijao na močvarnim poljima koja su isušena i zatrpana. Ta nekada bogata staništa nepovratno su nestala, a sa njima i kolonije ptica močvarica. Međutim, nekima od njih, poput roda i galebova, sada pogoduju komunalne deponije na kojima pronalaze nove izvore hrane, kao što su tone otpadne hrane iz domaćinstava. Bele rode su se prilagodile novonastalim uslovima i otpad koji mi ljudi proizvodimo okrenule u svoju korist", objašnjava Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Infacid kod roda

Iako u ljudima svesno ubijanje mladih zvuči kao zločin, surovi svet prirode u nekim slučajevima primorava ptice da se odluče na ovaj čin. Iako ne često, ova praksa je u poslednje vreme zabeležena kamerama koje prate ptice u raznim parkovima i zaštićenim područjima. Stoga se, s vremena na vreme na društvenim mrežama mogu videti bele rode koje izbacuju svoje mlade iz gnezda sa velikih visina.  

Mnogi su se zapitali zašto je to tako. Stručnjaci objašnjavaju ova mera je zapravo borba za opstanak. Eliminacijom pojedinca koji ima najmanje šanse da preživi, ostatku se povećava šansa. Kako Urdaibai Biosphere Reserve koji se nalazi pod zaštitom Uneska navodi, ovakvo ponašanje uočeno je kod još nekoliko vrsta - evroazijske liske, meksičkog galeba, kao i crne rode. Ipak, kako stoji u njihovom izveštaju rekord drže bele rode, gde je procenat ubistva mladih čak 15 posto

"Ubistvo" vrši mužijak i to u prvih nedelju dana od izleganja mladih. Istraživači navode da bi jedan od razloga ovog čina mogao da bude i nedostatak jednog od staratelja. U slučaju da neki od partnera ugine, drugi roditelj se odlučuje da eliminiše jedno pile, jer nije u mogućnosti sve da ih prehrani. A kako dodaju, iako nama to deluje surovo žrtvuje se jadan život kako bi se spasilo nekoliko drugih. Za kraj, treba dodati da rode mogu da izlegu i do 6 jaja. 

Možda će vam se svideti i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka