Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jednom godišnje ribari u Taiđiju kreću u lov koji decenijama zgražava čitav svet: Sve zarad profita i zabave

Autor Aleksandra Cvetić

Nakon više od decenije kako je otkivena ova okrutna praksa, ribari iz Taiđija i dalje ubijaju delfine i kitove.

 Ubijanje delfina u Japanu Izvor: Profimedia

OD PRIKAZIVANJA DOKUMENTARCA "ZALIV" prošlo je 13 godina. Tada je šira javnost saznala za brutalnu praksu ubijanja delfina i kitova u japanskom gradu Taiđi.

Ni posle ovoliko godina pritiska javnosti, demonstarcija, apela mnogobrojnih ekoloških aktivista ovaj bezumni čin nije zabranjen. A sada se pojavljuju naznake, da će masovno ubijanje i lov biti pretvoreni u novi vid iskorišćavanja. 

Možda će vas interesovati i:

Lov koji sprovodi Udruženje ribara Isana dozvoljen je od strane japanske vlade, koja je odredila kvotu - odnosno koji broj od određene vrste može da bude ubijen ili zarobljen. Stoga "višak" završi prodat morskim parkovima i tzv. delfinarijumima, dok se ostatak nađe na trepezama.

Aktivista za očuvanje prirode i životinja Ren Jabuki bio je jedan od mnogobrojnih ljudi koji su u poslednjih nekoliko godina, za vreme lova, proveli svaki dan u uvali Tađi, svedočeći i izveštavajući o brojevima delfina i kitova koji su se našli uhvaćeni u ribarske mreže.

"Kada oteraju delfine i kitove sa obale u uvalu, javlja se osećaj ključanja krvi u venama", objašnjava. Delfini i kitovi, koji nisu uradili ništa loše, budu ulovljeni, a onda ih nasilno ubijaju. Sve zarad profita i zabave. 

Šira javnost je opisane scene lova prvi put imala priliku da vidi 2009. godine, kada je dokumentarni film "Zaliv" razotkrio tajnu lokalnih ribara.

Lokalne vlasti Taiđija nikada nisu odgovroile na zahteve National Gheographic-a za komentar.

Ipak u ranijim izjavama za druge medije, oni su branili lov pod izgovorom da je u pitanju tradicija duga skoro 400 godina. Stručnjaci i kritičari objašnjavaju da je ta njihova "tradicija" čudno evoluirala. Sada su to grupe motorizovanih čamaca koji gone čitava jata zarad profita i to uz dozvolu japanske vlade.

Mnogobrojna volonteri projekta Delfin, opisali su surovost ovog događaja. U njihovim svedočanstvima stoji da ribari nemilosrdno ubijaju delfine tako što im zabadaju koplja u rupe na glavi - kako bi im presekli kičmenu moždinu. Nakon toga, mnogi delfini ne umiru odmah, već u mukama, nakon određenog vremenskog perioda. 

Potom se njihovo meso - koje je i dalje traženo u Taiđiju, prerađuje i prodaje. Kada je u pitanju meso delfina, njegova cena dostiže i do 500 dolara. Ali, kako navodi Vašington post, na tržištu živ delfin vredi mnogo više - od 8.000 do 12.000 dolara. A ako se uzme u obzir činjenica da svake godine između sto i dvesta delfina bude zarobljeno sa ciljem da se proda nekom od delfinarijuma, računica je više nego jasna.

Biznis zvani delfinarijum

JAPANSKO UDRUŽENJE ZOOLOŠKIH VRTOVA i akvarijuma je od 2015. godine zabranilo svojim članovima da kupuju delfine koji potiču iz uvale sa Taiđija. Ova zabrana usledila je tek nakon niza protesta i pritiska Svetske asocijacije zooloških vrtova i akvarijuma.
Ipak, ovi napori su bili polovični, jer su se neki japanski delfinarijumi nakon ovoga povukli iz udruženja kako bi mogli neometano da nastave kupovinu od ribara iz Taiđija.

Borba za ukidanje masovnog hvatanja i ubijanja delfina i kitova nije ni približno gotova. Stručnjaci procenjuju da je većina ovih životinja uhvaćenih tokom 2021. godine, poslata u Muzej kitova u Taiđiju koji je u vlasništvu vlade. Kako tvrdi Japan Tajms, ovom muzeju neprestano se pridružuju novi članovi. Ovde, takođe, posetioci u suvenirnici mogu da kupe meso delfina i kitova, nakon što odgledaju jedan od mnogobrojnih nastupa ovih životinja.

Pretpostavka je da su pod pritiscima svetske javnosti zvaničnici vlasti ove oblasti razvili novu strategiju koja predviđa da lov i ubijanje zameni uzgojem. Na ovaj način, sa trgovinom delfinima bi moglo da se nastavi.

Sve veći nacionalni pokret

I dok se u ostalim zemljama sveta borba za prava delfina i kitova iz uvale u Japanu odvija neometano i bučno, u Japanu, iako uzdržaniji, postaju sve češći.

Prošle godine je Japan Forward izvestio o protestu u Taiđiju tokom prvog dana lova, kada su mnogobrojni aktivisti nosili natpise sa porukama "Pustite delfine da plivaju slobodno" i "Volite sve životinje".

Ostatak sveta se slaže da je najveća odgovornost ipak na Japancima. Jabuki tvrdi da je ceo proces lova i eksploatacije dobro dokumentovan i da ne nedostaje dokaza.

Građani su svakako rekli svoje i ne podržavaju iskorišćavanje jednih od najinteligentnijih stvorenja na Zemlji zarad zabave.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka