Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Retke i neobične vrste iz dubokih mračnih voda oko Aljaske: Naučnici pronašli providnu ribu i džinovskog pauka

Autor Aleksandra Cvetić

Običan čovek prema tvrdnjama naučnika ne može da vidi za života ove retke vrste sa specijalnim karakteristikama.

 Providna riba sa Aljaske Izvor: Profimedia / ilustracija

NAUČNICI NEPRESTANO GOVORE da se u okeanskim i morskim vodama mogu videti neobični, ali malo poznati, stanovnici. Dodaju da, što se dublje roni, neki od njih su sve neobičniji. Prilagođeni mračnim uslovima gde nema puno hrane, razvijaju sposobnosti koje im omogućavaju da opstanu u nekim od najsurovijih ekosistema na planeti.

Izgleda da ni vode koje zapljuskuju obale Aljaske nisu izuzetak. Najnoviji dokaz za ove tvrdnje su providna riba sa naučnim imenom Crystallichthys cyclospilus, kao i veliki narandžasti vodeni pauk.

Moža će vam se svideti i:

"Dugo sam se nadala da ću videti jednu od ovih riba", tvitovala je Sara Fridman, koja radi kao biolog i koja je otkriće ove neobične ribe podelila sa javnosti.

Prvi pogled na fotografiju ne otkriva ništa čudno, prikazana je bezoblična masa nečeg providnog, sa odsjajem crvenkaste boje koja se preliva u druge nijanse kada se posmatra pod različitim uglovima. Na jednom kraju je uočljivo oko, dok ostatak prekriva neka vrsta opne, umesto krljušti. Spisak njenih neobičnih karakteristika se tu ne završava, na spomenutom sloju sa opnama su u stvari gumene čašice koje im pomažu da se pričvrste za tlo.

Fridmanova i njen tim su do sada pronašli četiri ili pet ovakvih primeraka tokom istraživanja koje sprovode na Aleutskim ostrvima kod Aljaske. Ipak, kako ističu malo je verovatno da će se laik susretne sa ovom vrstom tokom svog života.

Za to postoji i dobar razlog. Ova vrsta može da se pronađe samo na dubinama između 100 i 200 metara.

Međutim, ovo nije jedini neobičan nalaz u blizini Aljaske. U ovim vodama je uočena još jedna nesvakidašnja vrsta kako luta morskim dnom, veliki morski pauk narandžaste boje sa nogama koje liče na štule, poznat kao Colossendeis sp.

Ovo stvorenje može da naraste i do pola metra, a kako istraživači tvrde živi na dubinama od 2.000 do 4.000 metara. Njihova ishrana uključuje meduze, morske anemone kao i druge slične beskičmenjake.

Što su više vremena provodili u vodi, nailazili su na sve više neuobičajenih stvorenja koje poseduju "super-moći" koje im pomažu da opstanu u dubokim i mračnim morima uslovima. Ovim nalazima se pridružila i veoma retka crna i koščata riba.

Ova vrsta je poznata po tome što ima modifikovano peraje koji po potrebi može,  uz pomoć simbiotskih bakterija, da postane i luminiscentno. Baš ta luminiscencija pomaže ribi udičarki da u tami namami svoj plen, a sposobnost rastezanja stomaka im omogućava da se taj obrok duže vari.

Kako marinski biolozi objašnjavaju, neke od njih su hvatane i sa celom ribom u stomaku ili u nekoj od faza varenja. Iako u uglovima svojih čeljusti imaju oštre i zastrašujuće zube, oni ne predstavljaju opasnost za ljude. Još jedna zanimljivost je da neke od udičarki imaju jedinstven metod razmnožavanja koji podrazumeva seksualni paratizam.

SEKSUALNI PARAZITIZAM?

Poznato je da mnoge vrste riba iz velikih dubina praktikuju vrstu reprodukcije poznatu kao seksualni parazitizam.

Iako nisu jedina stvorenja koja se pare na ovaj način, ponašanje se povezuje sa 20 vrsta riba iz dubina. Kod ovih vrsta ženke su mnogo veće od mužjaka, a kada dođe vreme za parenje, mužjak će zagristi masivnu ženku i u nekim slučajevima se čak spojiti sa njenim telom, spajajući njihova tkiva i cirkulatorni sistem.

Mužjak postaje zavisan od ženke u pogledu hranljivih materija, a on zauzvrat postaje njen stalni dobavljač sperme.

Možda će vam se svideti i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka