Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svi su čuli za omoriku, a da li ste znali za Pančićevog skakavca? Jedna od najređih endemskih vrsta u Srbiji

Naučnici ističu da je jedna od dve endemske vrste sa Tare među najinteresantnijim i ugroženijim u Evropi.

 Planina Tara Izvor: Shutterstock

Krajem 19. veka, prilikom jednog od svojih brojnih istraživanja zapadne Srbijedr Josif Pančić je naišao na neobičnu vrstu skakavca. Kao vrsni poznavalac ovih insekata, odmah mu je bilo jasno da je u pitanju do tada ne istražena vrsta.

Već naredne 1882. godine, njegovo otkriće je objavljeno i opisano u knjizi koja je izdata u Beču. Međutim ortopterolozi provode u potrazi 70 godina za ovom vrstom, da bi je našli tek 1955. godine.

Možda će vas interesovati i:

Kada su naučnici konačno dobili priliku da detaljnije ispitaju ovu vrstu i utvrde da je u pitanju endemski Pygromorphella serbica Pancic - relikt borovih šuma i crnjuše koji se rasprostiru među srednjim tokom Drine.

Danas naučnici uz pomoć genetskih analiza znaju da su se preci ovog skakavca na Tari smenjivali milionima godina i pored svih katastrofa i klimatskih izazova. A nakon vek i po od njihovog pronalaska sa sigurnošću mogu da potvrde kako je uska teritorija od oko 10 kvadratnih km rasprostiranja unutar naše zemlje jedino mesto na svetu gde se može videti ovaj relikt prošlosti.

Profesor sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Ivo Karaman, tvrdi da je ova vrsta skakavca možda i jedna od najznačajnijih u Srbiji i među najinteresantnijim endemskim vrstama u Evropi.

On objašnjava da je mužijak vižljastog tela sa karakterističnom koničnom glavom i plavičastim antenama. Dok su ženke skroz dugačije forme i veće, te ističe da to najverovatnije ima neke veze sa komunikacijom među njima. A jedna od posebnih zanimljivosti vezanih za ovu vrstu je i da su im krila crvene boje redukovana i da ne služe letenju.

"Ono što daje karakteristike Tari, odnosno čemu Tara duguje bogatstvo svoje flore i faune, jesu ti kanjoni i klisure koji su ispresecali krečnjački masiv, i upravo se u tim kanjonima i klisurama očuvala specifična mikroklima, odnosno mnoge vrste su našle tu sklonište od promena vremenskih prilika tokom miliona godina koji su iza nas", kako objašnjava Ranko Milanović iz Nacionalnog parka Tara za RTS.

Naučnici posebno ističu kako je Pančićev skakavac ugrožena vrsta čiji opstanak se prati, a nadzor vrše zaposleni u Nacionalnom parku. Čovek svojim aktivnostima i sečom šuma kao i vađenjem panjeva koji ovoj vrsti služe za prezimljavanje uništava njegovo prirodno stanište. Dodajući da se čak dve izuzetno retke biljne i životinjske vrste od ukupno četiri mogu naći na Tari i da je odgovornost svih nas očuvanje prirodne sredine.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lucky

Nisam znao da je Pančićev alu da je ukisan ,uh.Sprema se ko kokice!

Najnovije

Priroda

Nauka