Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedinstven primer kanibalizma: Na jelovniku istočne kraljevske zmije se našla duplo veća otrovnica (VIDEO)

Nedavno se na društvenim mrežama pojavio jedinstven snimak prizora zmije velikog apetita uhvaćene u činu gutanja svog otrovnog i daleko većeg rođaka.

 Kraljevska jede zvečarku Izvor: Profimedia

Neobičan prizor snimljen je u Džordiji, a retka situacija desila se pred očima 82-godišnjeg lokalca Toma Slejgla kada je krenuo u dvorište po poštu. Kada je stigao do svog poštanskog sandučeta obročenje je već bio u toku, a glavni deo borbe je već bio obavljen.

Bez obzira, naučnici navode da je ovo i dalje redak i jedinstven primer u kom se vidi kako istočna kraljevska zmija - Lampropeltis getula, polako pomera svoju fleksibilnu donju vilicu dok u svoje telo uvlači mnogo veću drvenu zvečarku - Crotalus horridus.

Možda će vas interesovati i:

U trenutku kada je snimanje započeto istočna kraljevska zmija je već pojela glavu zvečarke kao i dobar deo njenog tela. Pošto se ostatak tela koji viri iz usta nije pomerao, naučnici pretpostavljaju da je istočna kraljevska zmija ubila zvečarku pre nego što je krenula da se gosti obilnim obrokom.

Stručnjaci dodaju da je iz video snimka teško proceniti koliko je tačno duga nekada bila zvečarka, ali da na osnovu drugih primeraka iste vrste, koji u proseku narastu i do 1,8m, mogu da uporede dužine ove dve zmije. Kako je na snimku lako uočljivo da je zvečarka bila dosta krupnija od kraljevske zmije, oni ističu da je verovatno bila i teža, a ne samo duža. Istočne kraljevske zmije dostižu maksimalno oko 1,2 metra.

Zahvaljujući svojim specifičnim vilicama i građi tela mnoge vrste zmija su sposobne da progutaju plen poput jelena ili krave, koji je mnogo veći od njih. Međutim, ovo ponašanje uglavnom ne uključuje druge veće zmije. 

Jedna od retkih vrsta koja se odlučuje na ovakav rizik je upravo istočna kraljevska zmija, za koju naučnici kažu kako se uglavnom hrani gušterima, glodarima, pticama i jajima slatkovodnih kornjača. One su po svojoj prirodi konstruktori koji love tako što grizu svoj plen blizu vrata, a zatim se obmotavaju oko tela plena i čvrsto ga stiskaju.

Iako kraljevske zmije nisu otrovnice, one su specifične po tome što su imune na toksine nekih svojih otrovnih rođaka. To im daje posebnu priliku da se na njihovom meniju nađu i zvečarke, bakroglavke, kao i vodene mokasine, kako navodi Univerzitet u Džordžiji.

I pored toga što se i jedna i druga vrsta zmije sa snimka i dalje može naći širom istočnih teritorija Sjedinjenih Država, naučnici navode da je istočna kraljevsk proglašena zaštićenom vrstom jer se njena populacija ubrzano smanjuje.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka