Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Riba dragana, kamena riba, crni torpedo...10 najopasnijih životinja koje žive u Sredozemnom moru

Životinje sa ove liste ubadaju, žare, gizu a jedna od njih čak može da proizvede i do 220 volti struje...

 Portugalski man o'vor - Physalia physalis Izvor: Shutterstock

Sredozemno more je skoro u potpunosti okruženo kopnom. Prostire se od Atlantskog okeana na zapadu do Azije na istoku, dok se severno i južno od njega nalaze Evropa i Afrika.

Naučnici procenjuju da je Sredozemno more trenutno dom za 17.000 različitih vrsta, što ga svrstava u najbogatije morske sisteme na svetu. Njegove vode predstavljaju jedinstvenu sredinu koja pruža idealne uslove za različite vrste riba, morskih trava, kornjača i drugih morskih životinja.

Možda će vas interesovati i:

Razvojem turizma i sa povećanjem svetske populacije, zabeležen je veliki broj susreta ljudi sa neobičnim stanovnicima njegovih morskih dubina. Ovom prilikom ćemo se osvrnuti na njegove najopasnije životinje.

1. Morski pauk ili riba dragana - Trachinus draco

Poznata i kao riba-škorpion, koju ne treba mešati sa jedinkama iz porodice Scorpaenidae. Njen otrov na ljudsko telo deluje kao neurotoksin i pored velikog bola, ubod na bodlju prvog leđnog peraja izaziva otok, mučninu, glavobolju, teško disanje i bolove u predelu srca.

Ova riba se teško uočava jer se vešto kamuflira u pesku čekajući svoj plen, pa se neretko dešava da na nju stane ljudska noga. Toksin ove životinje je toplotno labilan, stoga naučnici sugerišu da ga je moguće neutralisati ako se na mesto uboda stavi nešto toplo.

Prethodnih godina je morski pauk uočen na peščanim plažama u Ulcinju, ali i u hrvatskom delu Jadrana. Međutim, geografska rasprostranjenost ove ribe prevazilazi granice Sredozemlja pa se može naći i u Severnom moru.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka