Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zajednice u kojim ženke 'vode glavnu reč': Najpoznatiji primeri matrijarhata u životinjskom svetu

Pojava matrijarhata među životinjskim zajednicama nije neubičajena pojava, a ovo su najpoznatije vrste koje žive pod vođstvom ženskih članova svoje zajednice.

 Matrijarhat kod životinja Izvor: Shutterstock

Međutim, širom životinjskog carstva zabeleženi su mnogobrojni primeri matrijarhata. Od sićušnih pčelinjih matica, do dobro poznatih matrijarhata slonova, kao i bonobo sestrinstva sledeći redovi će opisati najpoznatije životinjske zajednice koje na čelu imaju ženke.

Možda će vas interesovati i:

 Pčelinja kraljica

Ova jedinstvena kraljica - matica, poznata je po sposobnosti da položi i do 1500 jaja dnevno, što je svrstava u primer matrijarhata u kom je sve podređeno njoj zbog reprodukcije. Svakodnevno je neguje čitava armija pčela radilica. Oni o njoj pažljivo brinu, doteruju je i kontrolišu šta će da jede.

 Tokom njene larvalne faze, oni će je hraniti matičnim mlečom – supstancom bogatom hranljivim materijama. Dok u periodu rojenja kolonije, marljivi pčelinji radnici će se pobrinuti da bude na dijeti kako bi mogla da preleti veliku udaljenost i tako započne novi život.

 Podaci govore da naš svaki treći zalogaj hrane zavisi direktno od pčela i njihovog oprašivanja. Međutim, oprašivači su u izumiranju, a neki podaci sugerišu da ako se ovaj trend nastavi - postoji mogućnost i našeg nestanka.

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srb

Al ste ih nabrojaliiiii....

Najnovije

Priroda

Nauka