Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Superbrze severnoameričke zmije: Sve što treba da znate o crnim zmijama trkačicama

Crne zmije trkačice su duge 6 stopa i dostižu brzinu kretanja od 3-5 metara u sekundi. Nastanjuju severnoamerički kontinent i love plen na vrlo neobičan način. Otkrivamo šta sve treba da znate o crnim zmijama trkačicama.

 Crna zmija trkačica Izvor: Shutterstock

Crne zmije trkačice (lat. Coluber constrictor priapus) dostižu brzinu kretanja od 3-5 metara u sekundi, što je prilično brzo, posebno za jednu zmiju.

Izgled crnih trkačica se ne razlikuje mnogo od bilo kojih drugih crnih zmija. Lako ih je pomešati sa pacovskim zmijama, ali trkačice su tanje, kraćeg tela i krupnijih očiju.

Možda će vas zanimati i:

Koža crnih trkačica je mat-crne boje, dok pacovske zmije imaju sjajnu teksturu. Trkačice su nešto sitnije od pacovskih zmija, ali su i dalje velike. Otkrijmo onda koja je najveća crna zmija trkačica ikada zabeležena.

NAJVEĆA CRNA TRKAČICA IKADA

Crne zmije trkačice su prosečne dužine od 90 centimetara do 1,5 metara. Njihovo tanko telo teži oko 550 grama. Imaju dugačka mršava tela. Glava im je otprilike iste širine kao i ostatak tela, a ka repu se sužavaju.

Prema Herpetološkom društvu Virdžinije, najduža crna trkačica ikada izmerena bila je 1,85 metara.

Kako biste stekli bolji dojam o veličini crnih zmija trkačica, prilažemo vam 10 najvećih zmija na svetu:

1. Zelena anakonda - 9 metara
2. Mrežasti piton - 8,8 metara
3. Ametistinski piton - 8,2 metra
4. Burmanski piton - 7 metara
5. Indijski piton - 6 metara
6. Afrički stenski piton - 4,8 metara
7. Crna mamba - 4,2 metra
8. Carski udav - 3,9 metara
9. Kraljevska kobra - 3,8 metara
10. Kraljevska smeđa zmija - 3,3 metra

STANIŠTA CRNIH TRKAČICA

U Sjedinjenim Američkim Državama postoje dve vrste crnih trkača - severne i južne. Rasprostranjene su u istočnom delu Sjedinjenih Država, a južni deo Mejna je severna granica njihovog staništa, pa sve do Floride na jugu.

Najčešće žive na poljima, pašnjacima i uz rubove šuma. Južni crni trkači su dobri penjači i mogu se naći i na drveću. Ono što je uznemirujuće za tamošnje građane, one se mogu popeti i na vrhove kuća u prigradskim naseljima.

KAKO POSTUPATI U BLIZINI CRNE TRKAČICE

Ako ikada naiđete na crnu zmiju trkačicu negde u divljini Severne Amerike, trebalo bi da se polako povučečte i date joj malo prostora. Ako imate sreće da je vidite iz daljine, moći ćete da posmatrate njegov jedinstveni način lova koji se zove "periskop", gde klizi tlom visoko podignute glave, koja se uzdiže nad zemljom poput periskopa. Zmije imaju oštro čulo vida i skeniraju područje u potrazi za plenom. 

Ujed crnih trkača nije otrovan, ali je izuzetno bolan. Umesto da koriste otrov kako bi ulovile plen, trkači skoče na njega i drže ga "prikovanog" za tlo dokle god ne umre. Kada vide žabu, guštera ili omanju zmiju, baciće se na nju i držati je na zemlji sve dok ne budu mogli da je progutaju u jednom zalogaju. Ove zmije nisu izbirljive kada je hrana u pitanju, što pomaže kada ste zmija od skoro dva metra.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka