Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SOKO IZ ŽARDINJERE: Šta da radite ako vam u saksiji na prozoru 'nikne' ptica - i to grabljivica? (FOTO)

Nesvakidašnja fotografija našla se na stranici Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije - ptica grabljivica na prozoru solitera. Pogledajte o čemu se radi...

 Ptica grabljivica soko vetruska Izvor: Shutterstock

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je na svom Fejsbuk profilu podelilo nesvakidašnju priču.

"Živite u soliteru od desetak spratova. Vaš stan samo je još jedna kockica od desetine drugih stanova. Imate malu terasu na kojoj pokušavate da gajite muškatle, ali bezuspešno. Svima muškatle uspevaju, samo vama ne.

Možda će vas zanimati i:

Prođu tako meseci dok vi prikupite iskustvo mama, baka, komšinica i ostalih stručnjaka za muškatle. Taman dođe proleće, uzimate motiku i odlučnim hodom idete da zadate prvi udarac u budućem vrtu kojem će se svi diviti. Dolazite do žadinjera i ne možete čudu da se načudite. U onoj suvoj zemlji, prepečenoj i skamenjenoj od sunca, nikla ptica! I to ne bilo kakva ptica, već grabljivica.

Kada ste se malo opasuljili, jasno vam je da imate jedinstvenu terasu u čitavom kvartu. Uzbuđeni bacate se na istraživanje. Pokrećete aplikaciju "Ptice na dlanu" da saznate koja vrsta je u pitanju.

Vetruška, vrsta malog sokola koja naseljava vrlo različita otvorena i mozaična staništa od nizija do planinskih predela. Redovno se gnezdi i u naseljima, uglavnom na kućama i zgradama, što je čini najčešćom grabljivicom urbanih područja. Rasprostranjena je u celoj Evropi, delovima Azije i Afrike.

Kao i drugi sokolovi, ne gradi gnezda, a jaja polaže u stara gnezda ptica iz porodice vrana, na stenama i lesnim odsecima, dupljama u drveću, u nišama zgrada, kuća i drugim objektima, na stubovima za prenos električne energije i slično. Hrani se pretežno malim sisarima, gušterima, insektima i malim pticama. Poznata je po lebdenju tokom lova.

Pitate se da li joj nekako možete pomoći? Da li joj ostavljati vodu i hranu? Najbolja pomoć je da budete nemi posmatrač i ne uznemiravate ih dok se sezona gnežđenja ne završi i mladunci ne odlete. Jedino ako zateknete mladunca vetruške na trotoaru ispred, ili negde oko zgrade, vratite ga u žardinjeru ili na krov zgrade, kako bi bio van domašaja pasa i mačaka, a roditelji nastavili da brinu o njemu."

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka