Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uspevaju da prežive u surovim pustinjskim uslovima: 10 životinja koje su razvile 'supermoći' kako bi opstale

Od Sahare i Namiba, preko pustinja Sjedinjenih Država i Australije, ovih 10 pustinjskih životinja se izdvajaju po svojim supermoćima.

 Pustinjska lisica Izvor: Shutterstock

Vrela tokom dana, hladna noću i bez dovoljno vode, pustinja neprestano testira granice izdržljivosti svojih stanovnika.

Međutim, životinje koja žive u njoj su tokom generacija razvile sposobnosti koje im pomažu da opstanu, čak i napreduju u ovim teškim uslovima. Mnoge od njih nemaju potrebu za velikim količinama vode jer imaju kožu koja im omogućava da skladište onoliko tečnosti koliko im je potrebno. Tu su i one životinje koje su evoluirale tako da love i kreću se samo noću, izbegavajući sunce.

Možda će vas interesovati i:

 Ovih 11 životinja koje žive u pustinjama širom sveta poseduju supemoći koje im pomažu da se prilagode i prežive surove uslove:

1. Pustinjska lisica

Ova lisica je manja od domaće mačake, može da bude dugačka od 35 do 40 centimetara. Međutim, njene uši mogu da narastu od 10 do 15 centimetara. 

Nesrazmerno velike uši u odnosu na telo pomažu ovim lisicama da regulišu toplotu i da čuju plen ispod peska. Kada lisica čuje zvuk glodara, insekata ili neke druge male životinje, šapama kopa svoj put do njih.

Pustinjske lisice su dobro prilagođene životu u afričkim i arapskim pustinjama. Njihovo svetlo krzno služi kao kamuflaža u pesku, a šape su se razvile tako da ih štite od vreline.

Kada temperatura vazduha poraste, ove lisice udahnu i do 690 puta u minuti kako bi se rashladile. Ako im disanje nije dovoljno, one mogu da iskopaju čitave složene sisteme jama ispod površine peska sa ciljem da se rashlade u najtoplijim periodima.

2. Vrišteći dlakavi armadilo

Ovi armadili zaista vrište! Kada im preti opasnost ispuštaju zvuk sličan plaču novorođene ljudske bebe.

Istraživanja objavljena 2019. godine sugerišu da su ovi krici nastali da zastraše predatore.

Ovi bučni dlakavci su mali i lagani, teže manje od kilograma. Žive u pustinji Monte u Argentini, Boliviji i Paragvaju, preferiraju mesta sa rastresitim, peskovitim zemljištem gde mogu kopati jazbine. Njihovi bubrezi su veoma efikasni, a većinu vode koja im je potrebna dobijaju iz biljaka koje jedu, stoga nemaju potrebu da često uzimaju tečnost.

Pogledajte u galeriji kako izgledaju ove životinje:

3. Velika pustinjska dlakava škorpija

Među mnogim vrstama škorpija koje žive u pustinjama širom sveta, dlakavi pustinjski škorpion (Hadrurus arizonensis) su još jedna koja se izdvaja. Oni mogu biti dugački između 10 do 17 centimetara, što ih čini najvećim škorpijama u Severnoj Americi.

Iako su sivo-maslinastozelene boje, dlakavi pustinjski škorpioni svetle pod ultraljubičastim (UV) svetlom. Niko ne zna tačno koja je uloga ove nesvakidašnje sposobnosti, ali najbolji način da pronađete ove noćne predatore je da ponesete UV lampu u pustinju tokom letnje noći, jer su tada najaktivniji.

Mogu se naći u severnoameričkim pustinjama Sonora i Mohave, kao i u Nevadi i Juti. Kada žele da se pare, muški i ženski dlakavi pustinjski škorpioni zaključavaju klešta u plesu parenja koji više liči na rvački meč. U stvari, ako mužjak ne pobegne brzo nakon odlaganja sperme, lako postaje plen ženki.

Na sreću ljudi, pustinjski dlakavi škorpioni radije beže nego što se odluče da ubodu, a njihov otrov je relativno slab.

4. Harisov jastreb

Ove impresivne grabljivice sa crvenim krilima ponekad love u društvu i u paru progone plen po pustinji Sonora u Arizoni. Na njihovom meniju mogu se naći gušteri, druge ptice i mali pustinjski sisari kao što su pacovi i veverice. Kada uhvate veći plen, meso rado dele sa svojim kolegama lovcima.

Ove ptice takođe često u grupama odgajaju svoje mlade. Dva mužjaka mogu da se pare sa jednom ženkom, a trio potom zajedno u slozi podiže zajedničko mladunče.

5. Pustinjska gvozdena buba

Njena puderasto plava boja potiče od voštanog premaza koji joj pomaže da zadrži vlagu u suvoj pustinji Sonora. Poznata je po svom izuzetno jakom egzoskeletu, koji izgleda kao da je napravjen od gvožđa.

Pustinjske gvozdene bube su takođe poznate i kao "bube koje glume smrt". Kada se uplaše i osete opasnost, prevrnu se i glume da su mrtve. Jedu biljke i - kao i mnogi stanovnici pustinje - retko piju.

6. Pustinjska mačka

Pustinjska mačka (Felis margarita) je jedina vrsta divlje mačake koja živi u pravim pustinjskim sredinama. Mogu se naći u Sahari, u pustinjama Arapskog poluostrva, Turkmenistana, Kazahstana i Uzbekistana. Iako su slične pahuljastim domaćim mačkama, pustinjske mačke su neuhvatljive i ljudi retko imaju priliku da ih vide.

Tajnovite su i teško ih je pratiti. Istraživači koji su posmatrali ove životinje u divljini otkrili su da njihove krznom obložene šape ne ostavljaju tragove, a svetla dlaka ih čini teškim za uočavanje. Štaviše, mačke su noću lukavo zatvarale oči pred fotoaparatom, skrivajući svoje mrežnjače.

Pustinjske mačke su lovci i mogu da ubijaju zmiju, kao i pustinjske glodare i guštere. Njihov poziv za parenje zvuči kao lavež psa.

7. Dugouhi šišmiši

Pustinjski dugouhi slepi miš (Otonicteris hemprichii) živi u severnoj Africi i na Bliskom istoku. Pustinjski šišmiš lovi škorpije tako što se sa visine obrušava na njih. Neretko se bori i sa otrovnim paukovima. Prema istraživanju naučnika sa Univerziteta u Negevu u Izraelu, ne smetaju im višestruki ubodi škorpija koje često zarade u tokom napada.

Imaju sposobnost da čuju i plen koji živi na zemlji, ali i insekte koji lete. 

8. Zmija porebarka

Ove zmije se talasaju iznad peščanih dina, ostavljajući za sobom zakrivljene tragove. Porebarke (Crotalus cerastes) mogu da klize brzinom do 29 km/h koristeći bočno puzanje — čak i po rastresitom pesku.

One love iz zasede - zakopavajući se u pesak, tako da im vire samo oči. Kada naiđe gušter, hvataju ga u otrovnu zamku, ubrizgavajući otrov koji ulazi u krv i napada nervni sistem.

Žive u jugozapadnom delu Sjedinjenih Država i severozapadnom Meksiku. Mogu se prepoznati po izbočinama nalik na rogove iznad očiju, koje sprečavaju da im pesak zakloni vid.

9. Pustinjska riba

Riba u pustinji? Ciprinodon macularis je mala, srebrnasta riba koja može da preživi u suvim uslovima. Evolucijom je uspela da se prilagodi vodama koje teku kroz sušne regione. Nalaze se u Kaliforniji, kao i u vodenim putevima duž donjeg dela reke Kolorado u Meksiku.

Ove ribe su se adaptirale na uslove koji bi bili smrtonosni za većinu riba. Mogu da prežive i u svežoj i u veoma slanoj vodi, kao i u veoma hladnim (do 4 stepena Celzijusa) i veoma toplim (do 42 stepena Celzijusa) vodama.

10. Bodljikavi đavo

Nijedna lista neobičnih pustinjskih životinja ne bi bila potpuna bez bodljikavog đavola (Moloch horridus), vrste iz roda Moloha. Žive samo u Australiji.

Dužina odrasle jedinke, od nosa do repa, može da bude do 21 centimetar, a prekriveni su oštrim bodljama koje služe za odbranu od predatora.

Oni imaju dve glave! Jednu lažnu - izbočinu nalazi na vratu, koju, kada mu preti opasnost, pokaže kao lažni mamac. 

Prepoznatljivi su i po svom trzavom hodu koji može da zbuni predatore.

Iako izgledaju pomalo zastrašujuće, oni predstavljaju opasnost samo za mrave - koje hvataju svojim lepljivim jezicima. Kroz svoju kožu, skupljaju rosu i vlagu iz peska, sitnim kanalićima između krljušti. Ovi kanali nalik slami, koji usmeravaju dragocene kapi u usta guštera, samo su jedan primer kreativnih mehanizama hidratacije koji održavaju životinje živim na najsuvljim mestima na Zemlji.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka