Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li bi veštačka oplodnja mogla da bude ključna za opstanak koala?

Tokom velikih požara u Australiji, populacija koala kao i njihova staništa su opustošena. Naučnici smišljaju strategije kako bi uspeli da očuvaju jedan od simbola ovog kontinenta.

 Koala sa mladuncetom Izvor: Shutterstock

Naučnici smatraju da bi veštačka oplodnja ženki kola mogla da bude ključ u procesu očuvanja ove ugrožene vrste.

Lahlan Hauer i Rajan Vit, naučnici sa Univerziteta Njukasl, predviđaju da bi "biobankarstvo" koala u kombinaciji sa IVF tehnologijom moglo da spasi ove biljojede od izumiranja do 2050. godine.

Možda će vas interesovati i:

Tokom velikih požara, koji su se dogodili tokom leta 2019. i 2020. godine u Novom Južnom Velsu, stradalo je 64.000 koala, a opustošeno je 5,5 miliona hektara šuma.

"Ako populacija koala nastavi da umre u ovakvim požarima, ne postoji način da ih sačuvamo", rekao je Vit.

Sprovedeno istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Animals pokazuje da biobankarstvo omogućuje skladištenje gena, zamrzavanjem polnih ćelija.

"Zamrznuta sperma se zatim može koristiti za impregnaciju ženki koala u programima, uz pomoć potpomognute reproduktivne tehnologije", objašnjavaju naučnici. "Možemo da kriokonzerviramo spermu koale, baš kao što radimo za ljude".

Prema njihovim rečima, ova strategija ima nekoliko benefita: među kojima je i da je 5 do 12 puta jeftinija od uzgoja koala u zatočeništvu, kao i da neugrožava njihovu genetsku raznolikost na ovaj način.

Istraživanje je objavljeno nekoliko dana nakon što je ministar životne sredine Novog Južnog Velsa Džejms Grifin, najavio novčanu pomoć u rekordnom iznosu za očuvanje ove vrste i pomoć u borbi za uvećanje njihove populacije.

Najveći deo od 193 milona dolara, će otići na finansiranje 47.000 hektara staništa za koale u periodu od narednih 5 godina, sa ciljem da se pomogne već postojeća ugrožena populacija.

20 milona dolara će dobiti lokalne zajednice, na pomoć za očuvanje. A dodatnih 23 miliona dolara na razne programe podrške koalama, kao što su rehabilitacija ili preseljenje.

Australija ima najveću stopu izumiranja ugroženih vrsta na svetu. Naučnici smatraju da će klimatske promene dodatno povećati rizik od daljeg izumiranja, a u prilog toj činjenici govori i da je broj koala od 2012. godine naglo opao. Tada se procenjivalo da je ova životinjska vrsta podložna izumiranju, da bi za samo deset godina situacija bila drastično ozbiljnija.

Savezna ministarka životne sredine Suzan Lej, obećala je uspostavljanje novog tima koji će nadgledari napore za njihov opravak. Dodala je da će plan uključivati zaštitu i oporavak populacije, kao i bavljenje drugim pretnjama po njihovu vrstu.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka