Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedinstven primer komunikacije u životinjskom svetu: Snimljen delfin koji pokušava da razgovara sa drugom vrstom

Nova studija sugeriše da divlji delfin Kajli, koja živi usamljena u društvu pliskavica na zapadnoj obali Škotske, pokušava da komunicira sa njima na njihovom "jeziku".

 Delfin Izvor: Shutterstock

Divlji delfin po imenu Kajli možda "razgovara" sa pliskavicama (lat. Phocoenidae ili morske svinje). Ako razgovaraju, to bi bio upečatljiv primer komunikacije među vrstama.

Zaliv Firt na zapadnoj obali Škotske je dom delfina Kajli hiljadama pliskavica. Kajli nije viđena u društvu drugih delfina najmanje 14 godina, ali daleko je od toga samuje. Tokom vedrih dana posetioci marine ponekad mogu da vide Kajli kako pliva sa pliskavicama.

Možda će vas interesovati i:

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Bioacoustics sugeriše da su Kajline veze sa pliskavicama bliže nego što je naučna zajednica mislila. Iako bi uobičajeni vokalni repertoar delfina trebalo da uključuje širok spektar kliktanja i zvižduka, Kajli ne zviždi. Umesto toga, "razgovara" kao pliskavice, koje komuniciraju između sebe visokim tonovima kliktanja. Studija sugeriše da ona zapravo komunicira sa pliskavicama, ili barem da pokušava. Ovo otkriće bi moglo da rasvetli bogat svet interakcija između različitih vrsta kitova.

"Jasno je da vrste u divljini komuniciraju mnogo više nego što smo do sada mislili", kaže stručnjak za ponašanje delfina Deniz Herzing.

Niko od meštana ne zna odakle je Kajli došla niti zašto je sama, kaže Dejvid Nejrn, osnivač i direktor Clyde Porpoise, lokalne organizacije posvećene istraživanju i zaštiti morskih sisara. (Kajli nije viđena godinu dana, ali meštani se nadaju da će se uskoro vratiti).

Neki delfini ostanu sami nakon što ih oluje ili ljudske aktivnosti odvoje od svojih grupa, ili nakon što ostanu bez roditelja. Drugi jednostavno mogu da budu manje društveni, što su pokazali rezultati studije iz 2019. godine koja je pratila usamjene delfine širom sveta.

Da bi saznao više o Kajlinoj vezi sa pliskavicama, Nejrn je hidrofon zakačio na svoju jedrilicu. Nejrn je snimio zvuk nekoliko susreta između Kajli i morskih pliskavica u periodu od 2016. do 2018. godine.

"Ona se definitivno identifikuje kao pliskavica", kaže ovaj morski biolog.

Mel Kozentino, tada doktorand na Univerzitetu Stratklajd u Glazgovu, preslušao je hiljade razgovora sa snimaka. Dok delfini zvižde skoro stalno, pliskavice to ne rade nikada. Umesto toga, one komuniciraju isključivo izuzetno visokim frekvencijama.

Kozentino je identifikovao i uobičajene klikove niže frekvencije, ali čak i kada se činilo da je Kajli sama, Kozentino je čuo klikove od 130 kiloherca, frekvenciji na kojoj pričaju pliskavice. Dakle, Kajli priča kao pliskavica čak i kada nikog nema oko nje. Istraživači su takođe otkrili da Kajli nikada ne zviždi, kao što to čine drugi delfini.

Kozentino je primetio Kajli i pliskavice imaju ritam "razgovora" koji odlikuje pripadnika iste vrste.

Nije jasno koliko informacija Kajli prenosi u svojim pokušajima da priča kao pliskavica

U svakom slučaju, ovo ponašanje predstavlja "pokušaj" komunikacije koji "pliskavice verovatno prepoznaju", kaže Hercing, direktor istraživanja, koji je proučavao ponašanje atlantskih pegavih delfina na Bahamima više od tri decenije.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka