Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslušajte kako svira paukova mreža! Naučnici uspeli vibraciju niti da 'prevedu' u muziku

Svaka nit u paukovoj mreži ima svoju vibraciju uz pomoć koje naučnici pokušavaju da odgonetnu "jezik" paukova.

 Paukova sonata: naučnici otkrivaju jezik paukova Izvor: Foto: Shuterrstock

Pauci se uglavnom oslanjaju na čulo dodira. Telo i noge su im prekriveni sitnim dlačicama koje "hvataju" različite vrste vibracija.
Plen šalje jednu vrstu vibracija, pauk uhvaćen u tuđu mežu "vibrira" skroz drugačije, dok dašak vetra trese mrežu na skroz drugačiji način. Svaka nit mreže poizvodi svoj ton.

Možda će vas interesovati i:


Pre par godina, naučnici su preveli strukturu mreže u muziku i zajedno sa umetnikom Tomasom Saracenom kreirali interaktivni muzički instrument pod nazivom Spider Canvas.

Tim je kasnije poboljšao svoj rad, dodavanjem interaktivne komponente virtuelne stvarnosti, koja omogućava ljudima interakciju sa mrežom. Ova studija, kako tim kaže, ne samo da će im pomoći da bolje razumeju 3D strukturu mreže, već će pomoći i da naučimo "jezik" paukova.

"Pauk živi u okruženju vibrirajućih struna. Oni slabo vide, pa se oslanjaju na razumevanje sveta kroz vibracije koje imaju različite frekvencije", kaže Markus Buler, koautor studije sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu.

Kako zamišljate mrežu? Najčešće kao palačinku sa radijalnim zracima - nitima koje se šire iz centa. Međutim, većina mreža je izgrađena u tri dimenzije i mnogo su složenije strukture. Da bi proučavao strukturu ovakvih mreža, tim istraživača je tropskog pauka Cyrtophora citricola, stavio u pravougaonu kutiju i čekao da prostor u njoj ispuni trodimenzionalnom mrežom. Zatim su laserom da osvetlili, a onda i kreirali slike visoke rezolucije na kojima se vidi 2D poprečni presek mreže.

U sledećem koraku, posebno dizajniran algoritam spojio je strukturu 3D mreže iz 2D poprečnih preseka. Da bi se sve to pretvorilo u muziku, različite zvučne frekvencije su raspoređene na različite žice. Tako generisane note su svirale po obrascima zasnovanim na strukturi mreže. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka