Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krokodil protiv anakonde: ko pobeđuje u ovoj borbi dva moćna reptila?

Uporedićemo tela, snagu i sposobnosti svake od ovih životinja, a onda doći do zaključka koji reptil ima veće šanse da odnese pobedu.

 Krokodil protiv anakonde Izvor: mediadrumimages.com/AndreyGudkov / Media Drum World / Profimedia

Pogledajte snimke fotografa divljih životinja Andreja Gudkova koji je u Mato Grosu u Brazilu zabeležio ljutu borbu izneđu krokodila i anakonde. Kako da znamo koji reptil će pobediti u ovoj borbi?

Pokušaćemo ovako: uporedićemo tela, snagu i sposobnosti svake od ovih životinja, a onda doći do zaključka koji reptil ima veće šanse.

Anakonda protiv krokodila: veličina

I anakonde i krokodili su izuzetno velika stvorenja. Anakonda može da bude teška i do 250 kilograma i dugačka do 7 metara sa prečnikom tela od 30 centimetara.

Krokodil je masivniji, može da bude težak i 900 kilograma, a dugačak 6 metara.

Dakle, kada je reč o veličini i težini, prednost je na strani krokodila.

Možda će vas zanimati i:

Anakonda protiv krokodila: brzina

Anakonda nije poznata po brzini. Može da se kreće brzinom od oko 2 metra u sekundi na kratkim udaljenostima na kopnu i 4 u vodi. To nije mnogo brzo, posebno ako imamo u vidu da krokodil može da se kreće brzinom od oko 9 metara u sekundi na kopnu u kratkim naletima i 6 metara u sekundi vodi.

Dakle, krokodil ima prednost i u pogledu brzine.

Anakonda protiv krokodila: snaga ugriza

Anakonda može da ima više od 100 zuba, a snaga njenog ugriza je ogromna: 90 PSI. To bi bilo više nego dovoljno da smrvi čoveka.

Međutim, krokodili od svih životinja na svetu ima najjači izmereni ugriz od 3.700 PSI.

Ipak, s obzirom na veličinu anakondinih čeljusti, ovu kategoriju ćemo proglasiti nerešenom.

Anakonda protiv krokodila: čula

Anakonde su poput većine drugih zmija poznate po svojim čulima. Imaju jamičaste organe koji im pomažu da osete temperaturu plena, a veoma su osetljivi na hemikalije u vazduhu i vibracije u svom okruženju.

Kao i drugi gmizavci, krokodili imaju razvijena čula. Mogu da otkriju promene u pritisku i vibracijama, a takođe imaju odličan noćni i podvodni vid.

Ipak anakondina čula su izoštrenija i pre bi otkrila prisustvo krokodila, nego on njeno, i to u većini okruženja.

Kada je reč o čulima, prednost ide anakondi.

Anakonda protiv krokodila: odbrambene taktike

Iako su velike, anakondama nedostaju odbrambene taktike. Velike su i mišićave, ali nisu preterano brze. Napadaju glavom, a kasnije se obaviju oko žrtve, međutim, nemaju nikakvu posebnu tehniku kojom brane svoje dugo telo kada su napadnute.

Krokodili imaju čvrste ljuske koje im štite telo, pa ih je teško ugristi.

I anakonde i krokodili su neverovatno dobri u svojim metodama borbe. Anakonda lovi iz zasede, grize, a zatim obavija telo oko plena vršeći neverovatan pritisak.

Krokodili napada iznenada, grize neprijatelja i onemogućava ga da pobegne jer svojim snažnim ugrizom može da smrvi deo tela za koji je ujeo plen. Ako neprijatelja uhvati čeljustima za glavu ili vrat, samo će nastaviti da ga stiska dok ga ne ubije. Ako ga uhvati za neki drugi deo tela, prevrtaće ga dok mu ne otkine uhvaćeni deo.

Složićete se da su obe životinje moćne, ali kako anakonda ima više slabih tačaka - sporija je i nezaštoćeno joj je telo, i ovde pobedu odnosi krokodil.

Pobednik jeee...

U brobi krokodila i anakonde, iz svega priloženog, pobedu bi najverovatnije odneo korkodil.

Odrasli krokodil je jednostavno prevelik i prejak da bi ga anakonda ubila. Čak i kada bi ga napala iz zasede i obmotala oko njegovog tela, on bi mogao da spreči njeno kretanje tako što bi je zgnječio.

Takođe, anakonda napada glavom - što znači da bi baš glava bila najbliže najjačem paru vilica na svetu. Krokodil bi je verovatno ugrizao za glavu, koju bi tim ugrizom smrskao, a onda bi nastavio da je kida.

Međutim, moguće je i da bi anakonda mogla da ubije krokodila ako bi se našla u idealnim okolnostima.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka