Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krznena bića obožavana još od doba drevnog Egipta

Autor Promo

Na prvi pogled nezainteresovana i sebična, a ustvari druželjubiva i pametna, ona će ojačati vaš imunološki sistem, osnažiti srce i pomoći pri oporavku od stresnih situacija - njeno veličanstvo mačka

 Dve mačke Izvor: Promo

One su bile obožavane i poštovane još od drevnog Egipta. Smatrane božanskim bićima, deo su egipatske mitologije i istorije. Na prvi pogled nezainteresovana i sebična, a ustvari druželjubiva i pametna, ona će ojačati vaš imunološki sistem, osnažiti srce i pomoći pri oporavku od stresnih situacija - njeno veličanstvo mačka

Mafdet se smatra prvom i najstarijom boginjom mačaka kojoj su se Egipćani klanjali i koja je štitila odaje faraona od škorpija i zmija. Prva statua egipatske boginje je bila mačka Bastet za koju se smatralo da je zaštitnica trudnica, porodilja i dece, zbog čega je i bila jedna od najomiljenijih boginja. I dan danas, mačke su inspiracija Egipćanima, te ih često možemo videti u različitim vidovima umetnosti, od knjiga, pesama, pa sve do filmova.

Simbol kućne atmosfere

Mačke su danas simbol kućne atmosfere, a važe i za jedne od najzahvalnijih životinja. Iako nezavisne i samovoljne, one znaju da uživaju u pažnji i sa njima je uživanje uvek potpuno. Smatra se da poseduju šesto čulo, te će uvek osetiti kada ste tužni ili pod stresom i biće pored vas, jasno pokazujući da su tu kao vaša podrška. Svojim predenjem ova divna krznenja stvorenja umanjuju stres, a zbog svoje mirne prirode imaju terapeutsko dejstvo na ljude, što ujedno dovodi i do manjih srčanih napora. Zato se može reći da su mačke pravi lek za dušu.

Spavajmo, sanjajmo

Nemojte da vas začudi ako vaša mačka veći deo dana prespava - najaktivnije su tokom sumraka i svitanja. One vole topla i mirna mesta, što najčešće podrazumeva naše krilo, gde im je ubedljivo najlepše. Kada osete da su na sigurnom mestu za spavanje, stomak će im biti otkriven, a ukoliko se pak ne osećaju sigurno, staviće šape ispod sebe kako bi, u slučaju da se osete ugroženim, bile spremne da u svakom trenutku promene poziciju.

 Pro-Plan-Cat_1-981x663 (002).jpg Izvor: Promo

Odgovorno vlasništvo

Odgovorno vlasništvo je veoma važna tema i pored osnovne brige o vašem ljubimcu podrazumeva i brigu o zajednici kroz smanjenje broja napuštenih životinja sterilizacijom tj. kastracijom. Donošenje odluke da li ćete sterilisati tj. kastrirati svog ljubimca, ume da bude izazov, ali ovaj zahvat je pravi izbor pre svega za vašeg ljubimca, a onda i za vas. Sterilizacijom ćete produžiti život vašoj mački i zaštititi je od razvijanja raznih oboljenja, smanjiti emocionalni stres kroz koji prolazi tokom estrusa (teranja) i obuzdati njeno potencijalno agresivno ponašanje. Ovaj rutinski zahvat će doprineti pozitivnoj promeni karaktera vašeg ljubimca koji će postati smireniji, stabilniji i nežniji. Nakon sterilizacije, pravilna ishrana jako je bitna upravo zbog svih promena koje nastaju kako bi se zdravlje i idealna fizička kondicija mačke održali.

Ishrana

Ishrana predstavlja osnov zdravlja vašeg krznenog ljubimca. Odgovarajućom ishranom čuvate zdravlje urinarnog trakta, održavate optimalnu telesnu težinu, čime dodatno pomažete očuvanju zdravlja bubrega i digestivnog trakta, pogotovu kada je reč o sterilisanim tj. kastriranim mačkama. Kombinovanje vlažne i suve hrane ima veliku prednost, a najbitnije je da vaš ljubimac dobije sve neophodne sastojke za pravilan rast i razvoj. Vlažna hrana je mekša i za razliku od suve hrane ima jak miris, što je čini privlačnijom za mačke. Ona se preporučuje za održavanje optimalnog nivoa hidracije organizma u slučajevima kada vaš ljubimac ne pije dovoljnu količinu vode. Suva hrana, sa druge strane, traje duže, lako se razmerava i zdrava je za zube, jer se njenom konzumacijom smanjuje nakupljanje naslaga plaka i kamenca na zubima. Ukoliko je vaš ljubimac strerilisan tj. kastriran, adekvatnu ishranu za njega možete pronaći u Purina Pro Plan suvoj i vlažnoj hrani za sterilisane mačke koja sadrži 6 posebno kreiranih formula koje unapređuju zdravlje bubrega, održavaju optimalnu telesnu težinu i nude jedinstven ukus za sva probirljiva nepca.

 Pro-Plan-Cat_3-981x663 (002).jpg Izvor: Promo

Mačke ne zahtevaju mnogo brige, dovoljno je da im pokažete malo pažnje, a one će vas obavestiti ukoliko im je nešto potrebno. Njihovo zadovoljno predenje je ono što će vas uvek dočekati kod kuće.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka