Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tajni signali ajkula: Fotografije koje prikazuju ljubavne igre po kojima je ova vrsta prepoznatljiva

Priroda nas svakodnevno iznenađuje svojim ponašanjem, a o tome svedoče i fotografije u nastavku.

 Parenje ajkula Izvor: Janez Kranjc

Prilikom liveabord krstarenja po centralnim Maldivima, nezaobilazna tačka je bio Alimatha Reef koji je čuven po velikom broju ajkula koje žive u tom akvatorijumu. To je svakako tema za sebe, međutim, ovaj tekst je nastao na kraju jednog uzbudljivog dana koji se dogodio u blizni pomenutog grebena.

Možda će vas zanimati:

Po završetku popodnevnog ronjenja vratili smo se na matični brod. Bilo je kasno popodne i sunce je krenulo lagano da zalazi. Odlučili smo da brzo zamenimo boce i napravimo još jedan plitki zaron dok još uvek ima svetla. Posle nekog vremena provedenog u vodi primetili smo da se oko nas okupilo 5-6 nurse shark ajkula. Pokušavali smo da se postavimo u poziciju za njihovo fotografisanje ali bez uspeha. Jednostavno nisu bile raspoložene.

U jednom momentu primetio sam dve ajkule kojima su pokreti postali pomalo nervozni. Mužjak je uhvatio čeljustima ženku za peraje, da bi sledećeg momenta nastalo klupko izmešanih vretenstih tela. Za par sekudni su se razdvojili i sve je ponovo postalo uobičajeno mirno.

Radilo se o pokušaju parenja ove vrste ajkula. Naime, prilikom parenja mužjak ženku hvata za neko od peraja i drži je u tom zahvatu, dok parenje ne pude završeno. Zaljubljeni par je ubrzo nestao u plavetnilu, a mi smo dobili signal sa broda da je vreme da završavamo zaron.

Autor Janez Kranjc

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka