Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grebeni su zapravo iznenađujuće bučna mesta: Kako ZVUČE ribe? (VIDEO)

Naučnici su pretpostavljali da se ribe prvenstveno oslanjaju na druge načine komunikacije, poput signalizacije bojom ili govorom tela. No, nedavna otkrića su pokazala da ribe čak i pevaju u zoru i sumrak.

 Riba u moru Izvor: Shutterstock

Grebeni su zapravo iznenađujuće bučna mesta, a mnoge od tih zvukova stvaraju ribe.

"Već dugo znamo da neke ribe ispuštaju zvukove, ali smo to uvek doživljavali kao nešto retko i neobično", rekao je ekolog Aaron Rajs sa Univerzita Kornel.

Naučnici su pretpostavljali da se ribe prvenstveno oslanjaju na druge načine komunikacije, poput signalizacije bojom ili govorom tela. No, nedavna otkrića su pokazala da ribe čak i pevaju u zoru i sumrak, baš kao i ptice, piše Science Alert, prenosi Index.

Možda će vas zanimati i:

Komunikacija bez glasnih žica

"Ribe smo verojatno zanemarili jer se ne čuju baš tako lako, a nauka o podvodnoj akustičkoj komunikaciji prvenstveno se usredsredila na kitove i delfine", rekao je neuronaučnik Endu Bas sa Univerziteta Kornel.

Analizirajući zapise o anatomskim crtama, zvučnim zapisima i glasovnim iskazima, Rajs i njegovi kolege identifikovali su nekoliko fizioloških činilaca koji omogućuju zrakoperkama (Actinopterygii) da stvaraju ove zvukove bez glasnih žica. U ovoj grupi riba se nalazi više od 34.000 trenutno postojećih vrsta.

"One mogu škrgutati zubima ili stvarati buku pomoću kretanja u vodi", rekao je Rajs.

Ribe "govore" već 155 miliona godina

Od 175 porodica riba, dve trećine verovatno zvučno komuniciraju. Pre se pretpostavljalo da se radi o samo jednoj petini. Dodatno, izgleda da ribe "govore" već 155 miliona godina. To je posebno zanimljivo jer dokazi upućuju na to da su i kopneni kičmenjaci počeli da se oglašavaju u isto vreme.

Naučnici navode da su neke grupe riba brbljivije od drugih, poput somova, kao i da vokalizacijom verovatno komuniciraju o hrani ili upozoravaju na opasnost.

Istraživanje naziva Evolutionary Patterns in Sound Production across Fishes objavljeno je u časopisu Ichthyology & Herpetology.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka