Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakvu garderobu ćete birati ovog leta? Koje boje vole komarci?

U prirodu je bolje ići u plavoj, zelenoj ili beloj boji. Međutim, ni to nije garancija da ćete biti spašeni od komaraca. Zbog čega?

 Komarac Izvor: Shutterstock

Naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu shvatili su da komarci, kada osete dah čoveka, lete ka određenim bojama, uključujući crvenu, narandžastu, crnu i plavu. Sa druge strane, ne obraćaju pažnju na na zelenu, ljubičastu, plavu i belu.

Istraživači veruju da ovi nalazi pomažu da se objasni kako komarci pronalaze ljude, jer ljudska koža, bez obzira na pigmentaciju, komarcima emituje jak crveno-narandžasti signal.

Možda će vas zanimati i:

"Kada namirišu određena jedinjenja, kao što je CO2 iz našeg daha, to stimuliše oči komaraca da skeniraju određene boje i druge vizuelne obrasce koji su povezani sa izvorom tog mirisa", rekao je Džefri Rifel, glavni autor studije.

"Jedno od najčešćih pitanja koje mi postavljaju je: 'Šta mogu da uradim da me komarci ne grizu?' Ranije sam rekao da komarce privlače tri glavna faktora: vaš dah, znoj i temperatura vaše kože. U ovoj studiji smo pronašli četvrtu osobinu: crvenu boju, koja se može naći - ne samo na vašoj odeći – nego i na koži, bez obzira na njenu boju", objašnjava Rifel, prenosi ruski National Geographic.

Istraživači su posmatrali komarce u minijaturnim komorama koje su prskale specifične mirise, a onda nudile komarcima različite vrste vizuelnih obrazaca, kao što su obojena tačka ili ljudska ruka.

Pre prskanja ugljen-dioksida, komarci su uglavnom ignorisali tačku na dnu komore, bez obzira na njenu boju. Nakon što bi naučnici u komoru prsnuli CO2, komarci su nastavili da ignorišu tačku ako je zelena, plava ili ljubičasta. Ali ako je tačka bila crvena, narandžasta, crna ili plava, odmah bi ih privukla.

"Zamislite da hodate ulicom i namirišete kolač sa cimetom. To može da bude znak da se u blizini nalazi pekara i vi ćete početi da je tražite. Zato smo počeli da istražujemo šta komarci traže nakon što nanjuše njihovu verziju kolača", kaže Džefri Rifel.

Naučnici ne znaju da li komarci opažaju boje kao i mi, ali većina boja koje insekti preferiraju nakon što osete ugljen-dioksid odgovaraju talasnim dužinama koje mi opažamo kao crvenu, naradžastu, crnu ili plavu. Ljudska koža, bez obzira na pigmentaciju, takođe emituje signal u crveno-narandžastom opsegu.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka