Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici su prvi put uočili šimpanze kako love insekte i stavljaju ih na sopstvene i tuđe rane

Do sada nikada nije zabeženo da jedna životinja primenjuje lek na ranama druge, što može biti pokazatelj razvoja empatijskih sklonosti.

 Šimpanze Izvor: Shutterstock

Naučnici su prvi put uočili šimpanze kako love insekte i stavljaju ih na sopstvene i tuđe rane, najverovatnije kao lek.Stručnjaci su u više navrata primetili ovakvu vrstu ponašanja unutar zajednice od oko 45 šimpanzi u Nacionalnom parku Loango u Gabonu.

Stavljali insekte na otvorene rane

Do sada je poznato da se medvedi, slonovi, pa čak i pčele ponekad sami leče protiv parazita ili nekih drugih oboljenja.

"Već je od pre poznato da neke životinje znaju da koriste delove biljaka ili nekih drugih materije kako bi same sebe izlečile od patogena ili parazita. To smo primetili kod više životinjskih vrsta uključujući insekte, gmizavace, ptice i sisare", rekla je biološkinja Simon Pika Pika sa Univerziteta Osnabruk u Nemačkoj.

"Naša dva najbliža živa rođaka, šimpanze i bonobo majmuni, na primer, gutaju lišće biljaka s antiparazitskim svojstvima i žvaču gorko lišće koje ima hemijska svojstva koja ubijaju crevne parazite. Ali ovo je prvi zabeleženi slučaj da su životinje nanosile drugu životinjsku materiju, insekte, na otvorene rane", dodala je.

Možda će vas zanimati i:

Majka šimpanza pokušala da izleči sina

Do otkrića je došlo kada je volonterka Alesandra Maskaro 2019. posmatrala interakciju između majke šimpanze Suzee i njenog sina Sia. Sia je imao povređeno stopalo, a Suzee je, čini se, pokušala da ga izleči.

"Primetila sam da je na ranu na stopalu stavila nešto što je imala u ustima. Kasnije te večeri ponovo sam pogledala svoje video snimke i videla da je Suzee prvo nešto uzela i stavila u usta, a zatim to nanela pravo na otvorenu ranu na Sijinom stopalu", rekla je Maskaro, a prenosi CNN.

Stručnjaci su tokom sledeće godine pomno posmatrali i snimali sve povređene šimpanze i zabeležili da je više njih stavljalo insekte na sopstvene rane. Zatim su uočili to isto primenjuju i na drugima, prenosi Index.hr.

"Odrasli mužjak, Litlgrej, imao je duboku otvorenu ranu na potkolenici, a Kerol, odrasla ženka, koja ga je negovala, iznenada je uhvatila insekta", rekla je studentkinja Lara Sautern koja je radila na projektu.

"Na mene je najveći utisak ostavilo to što ga je dala Litlgreju, a on ga je stavio na ranu, a zatim su Kerol i dve druge odrasle šimpanze dodirnule ranu i pomerale insekte po njoj. Činilo se da su tri nepovezane šimpanze izvodile ovo ponašanje isključivo za dobrobit člana njihove grupe", dodala je.

Tim je od novembra 2019. do februara 2021. zabeležio 76 slučajeva šimpanza koje su stavljale insekte na svoje i tuđe rane.

Pomažu jedni drugima

Briga za druge, odnosno prosocijalno ponašanje koje je u interesu drugih jedinki nije nešto što se često opaža kod životinja. Teško je reći jesu li takve aktivnosti motivisane empatijom, ali naučnici su bili iznenađeni kada su videli da su šimpanze pokušale da leče jedne druge; čak i ako nisu u rodu.

Moguće je da insekti koje šimpanze koriste imaju antiseptička ili protivupalna svojstva te da ih koriste kako bi umanjili bol od povreda i podstakli zaceljivanje. No, ne može se isključiti ni da se radi o placebo efektu.

Istraživanje naziva Application of insects to wounds of self and others by chimpanzees in the wild objavljeno je u časopisu Current Biology.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka