Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stvaranje 'antifriza', padanje u 'komu', 'krađa'... Na koje sve načine životinje čuvaju toplotu tokom zime

Na koje sve kreativne načine životinje preživljavaju hladnoću.

 Tuarta Izvor: Alizada Studios / Shutterstock.com

Ljudi imaju opciju da se utople tokom zime tako što će dodavati slojeve odeće ili će pak upaliti peć. Sa druge strane, životinje moraju da se snađu u divljini i pronađu način da im bude toplo. Evo nekoliko načina na koje naši prijatelji preživljavaju hladnoću.

1. NAGINJANJE UNAZAD

Uz to što imaju specijalan cirkulatorni sistem u svojim nogama i perajima, carski pingvini se često naginju unazad oslanjajući se na svoje pete kako bi izdigli svoje prste sa leda. Njihovi repovi klinastog oblika im pružaju stabilnost, dok rizik od gubljenja toplote ne postoji jer krv ne cirkulise kroz njihovo repno perje.

Možda će vas zanimati i:

2. POVEĆANJE NIVOA GLUKOZE U KRVI TOKOM ZIME

Neki vodozemci i gmizavci, kao što je evropski zidni gušter, imaju mogućnost da povećaju nivo glukoze u krvi tokom hladnijih meseci, tako da se smrtonosni ledeni kristali neće formirati i probušiti njihove krvne sudove. Ovaj proces je obrnut kako temperatura raste.

3. STVARANJE ANTIFRIZA

Drvena žaba sa Aljaske i druge vrste podižu hibernaciju na sasvim novi nivo: njihova tela se zalede u toku zime! Telo akumulira ureu i glukozu u krvi koja deluje kao antifriz i sprečava zaleđivanje njihovih ćelija i dehidrataciju. Međutim, svi procesi u telu (uključujući srčane i moždane funkcije) se zaustavljaju u tom periodu. Prema naučnicima, žabe su u osnovi mrtve – dok ne dođe proleće, temperatura poraste, a žabe ponovo ožive.

 Drvena žaba
Drvena žaba
Izvor: Shutterstock

4. GRAĐENJE SNEŽNIH BUNKERA

Ukopavanje u sabijeni sneg zarobljava vazduh i stvara izolovani džep, baš kao što iglo funkcioniše. Leminzi i ostale male životinje grade sistem tunela kako bi ostale zaštićene od vetra, snega i predatora.

5. PADANJE U KOMU TOKOM ZIME

Naučnici su ranije smatrali da slatkovodne kornjače padaju u komu tokom hladnih zima, ali studija iz 2013. godine otkriva da gmizavci i dalje odgovaraju na stimuluse. Kornjače dovode sebe na granicu potpune kome, usporavaju svoj metabolizam i gase svoje organe do povratka toplijih dana.

6. ZBIJANJE I DRHTANJE

Leteće veverice znaju da su gužve zaista dobar način da podele toplinu. One se okupljaju tokom zime u velika gnezda – “komune”. Ove komune ponekad čini i preko 12 jedinki koje se zbijaju kako bi se utoplile. Druge životinje drhte kako bi se ugrejale, baš kao i mi. I nisu samo toplokrvne životinje te koje drhte – pčele se radi toplote takođe zbijaju i drhte vibrirajući mišiće za letenje, dok zadržavaju krila mirnim.

7. SAMO NASTAVI DA LETIŠ

Neke ptice, poput velike čiope, putuju u toplije krajeve tokom zimskog perioda. Studija je otkrila da su čiope u stanju da ostanu u vazduhu i po šest meseci istovremeno ne dodirujući zemlju, opstajući na vazdušnom planktonu – mešavini malih insekata, bakterija i spora koji se nalaze u vazduhu.

8. STVARANJE REZERVI MASTI

Neke životinje jedu više u letnjim mesecima kako bi mogle da skladište masnoću za zimu. Debelorepi patuljasti lemur, koristi rep kao skladište, kako mu samo ime govori. On tako povećava telesnu težinu za čak 40 procenata. Iako živi na Madagaskaru gde su temperature i tokom zime visoke, ovaj lemur miruje tokom zime, izbegagavajući sušni period.

9. DUBOK SAN TOKOM ZIME

Za razliku od ostalih životinja koje spavaju zimski san, severnoamerički crni medvedi imaju posebnu sposobnost da uspore metabolizam bez dramatičnog pada telesne temperature. Šta je bolje od udobne dremke u hladnom zimskom danu?

10. KRAĐA TOPLOTE OD DRUGIH

U procesu koji se naziva kleptotermija, gmizavci poput tuatare kradu telesnu toplotu životinja potpuno drugih vrsta. Tokom jednog istraživanja, primećeno je da su životinje noću ulazile u gnezda morskih ptica dok su vlasnici još bili kod kuće kako bi mogle imati koristi od veće telesne temperature ptica.

 Tuarta
Tuarta
Izvor: Alizada Studios / Shutterstock.com

11. OSLANJANJE NA LJUDE

Mačke koje su se našle na hladnoći sklonište često traže pod automobilima jer su motori primamljiv izvor toplote (zato uvek proverite pre nego što startujete automobil zimi). Manja stvorenja takođe zimi ulaze u domove kako bi iskoristili toplotu unutar zidova.

12. MEKANA IZOLACIJA TOKOM ZIME

Uobičajeno je da mnoge životinje, od domaćih pasa do divljih riseva, imaju gušće krzno kao dodatnu izolaciju. Lakše je gusto krzno dobiti nego ga se rešiti – stvorenja poput američkog losa moraju da regulišu zimske kapute kada temperature poraste.

Una Matić/ Orca

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka