Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekspedicija je tražila potopljeni brod, ali je naišla na nešto impresivnije (VIDEO)

Tokom pregledanja snimaka koje je na morskom dnu napravila ekspedicija jedan istraživač je primetio čudnu senku.

 Ronioci na dnu mora Izvor: Shutterstock

Tim iz Caladan Oceanic krenuo je u ekspediciju u Filipinsko more početkom 2021. u potrazi za USS Džonston, brodom iz Drugog svetskog rata koji je potonuo 1944. tokom bitke kod zaliva Lejte.

Koristeći DSV Limiting Factor podmornicu sa ljudskom posadom (isti tip podmornice koju je istraživač Viktor Veskovo koristio da se spusti na dno Marijanskog rova u junu 2020.), naučnici su snimili zaron na dno Filipinskog rova, gde su radili na više od četiri sata.

Možda će vas zanimati i:

Tokom pregledanja snimaka koje je na morskom dnu napravila ekspedicija, istraživač morskih dubina Alan Džejmison sa Univerziteta Zapadne Australije primetio je čudnu senku. Poslao je video i fotografije Majku Vekioneu, zoologu sa Smitsonijan instituta. A prema obrisima stvorenja, naučnik je zaključio da je to lignja iz roda Magnapinna.

Plivala je 6,2 km ispod površine mora, što je čini lignjom koja je snimljena na njdubljem mestu ikada. Prethodni rekorder, takođe iz roda Magnapinna , viđen je na dubini od oko 4,7 km.

Istraživači su takođe pronašli četiri grimpoteuthys octopuses (dambo hobotnice), ali su one prethodno zabeležene na sličnim dubinama.

"Ovo ronjenje je pokazalo da nekoliko vrsta glavonožaca može da živi u gornjim delovima ovih zaista dubokih okeanskih rovova", rekao je Majkl Vekione.

Iako je dubokomorsko vozilo bilo na određenoj udaljenosti od lignje, što je uticalo na kvalitet dobijenih slika, istraživači su ipak mogli da razaznaju nekoliko važnih karakteristika za identifikaciju. Lignje Magnapinna se odlikuju veoma tankim pipcima, kao i karakterističnim držanjem tokom plivanja. Ovaj primerak nije bio duži od 10 centimetara, pa su istraživači zaključili da je reč o mladoj lignji.

Pronađen je i potopljeni brod - istraživači su proveli nekoliko sati proučavajući i mapirajući ostatke plovila dugog 114 metara. Viktor Veskovo, penzionisani pomorski oficir i podvodni istraživač koji je predvodio ekspediciju, govorio je o izazovima.

"Olupina na velikoj dubini na mestu gde ima malo kiseonika, i iako ima malo zagađenja od morskog života, iznenađujuće je dobro očuvana, osim štete koja je nastala tokom borbe", rekao je Veskovo.

Brod je postao poznat po hrabrosti u akcijama tokom bitke kod zaliva Lejte. USS Džonston je predvodio šačicu američkih brodova protiv kolosalne flote sve dok nije bio opkoljen i uništen.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka