Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šire teritoriju kretanja: Zbog čega - vrhunski predatori - tigar ajkule menjaju svoje ponašanje?

Nova studija objavljena u časopisu Global Change Biology opisuje novo ponašanje tigar ajkula.

 Tigar ajkula u okeanu Izvor: Shutterstock

Zbog klimatskih promena i porasta prosečne temperature vode, tigar ajkule šire teritoriju kojom se kreću. 

Svakim porastom temperature vode, odnosno, porastom za jedan stepen Celzijusa, ove ajkule proširuju svoje kretanje za 400 kilometara, navodi se u novoj američkoj studiji objavljenoj u časopisu Global Change Biology, prenosi RTS.

Možda će vas zanimati i:

Zagrevanje okeana zbog klimatske krize ima značajan uticaj na migracije tigar ajkula. To omogućava ovim predatorima da proširi svoj domet, ali ih izlaže novim rizicima.

Istraživanje naučnika sa Univerziteta u Majamiju pokazalo je da su se i lokacija i vreme migracije tigar ajkula promenili kako su se svetska mora zagrevala, što ih sve više premešta iz zaštićenih područja van zaštićenih područja, gde su podložnije komercijalnom ribolovu.

Tigar ajkula je jedna od najvećih ajkula, odrasle jedinke mogu dostići dužinu od 7,5 metara.

Dok su vode u blizini severoistočne obale SAD bile previše hladne za tigar ajkule, temperature vode su se poslednjih godina značajno promenile, pa je tigar ajkula u ovim oblastima sve više.

"Godišnje migracije tigar ajkula proširile su se u pravcu polova, paralelno sa porastom temperature vode", rekao je Nil Hameršlag, direktor Programa za istraživanje i očuvanje ajkula Univerziteta u Majamiju i glavni autor studije.

Najnoviji podaci otkrivaju da su svetski okeani topliji nego ikad, a temperature obaraju rekorde šestu godinu zaredom.

Tim naučnika vođen Nilom Hameršlagom, već devet godina preko satelita prati kretanje tigar ajkula analizirajući njihovo ponašanje.

"S obzirom na njihovu ulogu vrhunskih predatora, ove promene u kretanju ovih ajkula mogu promeniti interakcije predatora i plena, što dovodi do ekološke neravnoteže i češćih susreta sa ljudima", istakao je doktor Nil Hameršlag.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka